Hlavní obsah

Poslední boj Tusk–Kaczyňski už raší

Právo, Pavol Minárik

Podle kalendáře mají být sice parlamentní volby v Polsku za dva roky, politické dění u severních sousedů je ale navzdory horkému létu tak dynamické, jako kdyby se o novém složení Sejmu a Senátu mělo rozhodovat už za dva týdny. Vše způsobili Donald Tusk (64) a Jarosław Kaczyňski (72).

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Donald Tusk podepisuje svou knihu ve Varšavě. Archivní snímek

Článek

Zatímco první se po šesti letech v Bruselu vrátil nejen do Polska, ale opětovně i do vedení liberální Občanské platformy (PO), druhý bude stát v čele neokonzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) další čtyři roky.

Kaczyňski a PiS jsou velkým polským zlem, které je třeba odstranit
Donald Tusk, lídr PO

Jde o lídry, kteří v polské politice hrají první housle nepřetržitě od roku 1989. Z toho uplynulých dvacet let jejich politická seskupení stála tvrdě proti sobě a Kaczyňski s Tuskem se navíc až neuvěřitelně nenáviděli.

Nenávist silnější než zdravý rozum

Mnohé naznačuje, že se schyluje k jejich poslednímu boji. Kdo ho vyhraje, se uvidí koncem léta 2023, ale možná i dříve, protože v zemi se stále častěji mluví o předčasných parlamentních volbách. Zatím je to s volebním vítězstvím mezi oběma lídry a jejich stranami tak padesát na padesát.

Výuka „morální čistoty“ Polek narazila

Evropa

Od roku 2007 do roku 2014, tedy do odchodu Tuska do čela Evropské rady v Bruselu, vyhrála jeho proevropská PO, co se jen dalo. Od roku 2015 se ale dosud na vítězné volební vlně zase veze PiS, které ani v nejmenším nešetřilo kritikou k Unii.

Zavedením velkých sociálních programů podporujících v městech i na venkově ty nejslabší odsunulo hlavního liberálního protivníka do pozadí. Kaczyňski, který křivě obvinil Tuska, že měl „prsty v tragicky skončeném letu jeho bratra prezidenta Lecha Kaczyňského v roce 2010 v ruském Smolensku“, mu tehdy vyhlásil válku „na život a smrt“.

I když lídr PiS a poslední roky nejvlivnější polský politik věděl, že Tuskovo zvolení předsedou Evropské rady i na druhé volební období je jasné jako facka, nenávist k jeho osobě byla silnější než zdravý rozum. Přiměl tehdejší premiérku Beatu Szydlovou (58), aby jako jediná z 28 premiérů členských zemí EU hlasovala proti Tuskovi.

Brusel se znovu opřel do Polska a Maďarska. Tentokrát v hodnocení právního státu

Evropa

Tuska vzápětí začal honit po prokuraturách s tvrzením, že „je jen otázkou času, kdy tento nejvyšší bruselský úředník skončí v Polsku za mřížemi“. Čas ukázal, že nejenže neskončil ve vězení, ale vrátil se do vlasti – sice ne na bílém koni, ale letadlem – a vzápětí vyhlásil věčnému protivníkovi otevřený boj o moc.

Vykasané rukávy

„Tusk se právě teď vrátil z více příčin. Především PiS slábne, většinu v Sejmu už má jen o chlup a neví, kdy mu může skončit. K tomu stále více voličů ztrácí entuziasmus nejen k této straně, ale i k jejímu šéfovi,“ napsal portál onet.pl.

Expremiér Tusk se vrací do polské politiky. Povede Občanskou platformu

Zahraniční

Za ty tři týdny od návratu do vlasti Tusk navštívil dvě desítky měst, kde ho čekala přeplněná náměstí. Všude s vyhrnutými rukávy košile hlásal, že „Kaczyňski a PiS jsou velkým polským zlem, které je třeba odstranit“. V podstatě dělá to samé, co v roce 2015 Kaczyňski, jen v obráceném gardu. Zásadní rozdíl je však v tom, že Tusk ještě volby nevyhrál. Jen čas ukáže, jestli se oslabená Občanská platforma vrátí na ztracené pozice a on do vytouženého premiérského křesla.

Reklama

Výběr článků

Načítám