Hlavní obsah

Navalnyj trpí páteřní kýlou a ztrácí cit v rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Lékaři u ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který si ve věznici stěžuje na přetrvávající bolesti zad a nohou, po vyšetření na tomografu zjistili, že trpí dvěma páteřními kýlami. Agentuře Interfax to řekl právník Vadim Kobzev, který se dnes mohl se svým klientem setkat v nápravném zařízení IK-2 v Pokrovu, vzdáleném asi 100 kilometrů od Moskvy.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Alexej Navalnyj na snímku z února tohoto roku.

Článek

Navalnyj si stěžuje, že ztrácí cit nejen v nohou, ale i v rukou, řekla po schůzce Kobzevova kolegyně Olga Michajlovová televizi Dožď.

"Nadále trpí bolestmi zad a v noze. A ke všemu ztrácí cit kromě nohou ještě i v rukou," řekla právnička. Navalnyj podle ní pokračuje v hladovce, kterou se domáhá toho, aby jej vyšetřili lékaři podle jeho výběru, a pouze pije vodu.

Vězeňští lékaři podle advokátky doporučují zastaralou léčbu a léky, které se jinde už desítky let nepoužívají, a tak Navalnyj tyto postupy odmítá. Správa věznice se ale bojí pustit do zařízení specialisty, aby nepotvrdili, že špatná léčba zhoršila Navalného potíže. "Drží se a ještě nás povzbuzuje na duchu," dodala. Podle Kobzeva vězeň každým dnem ztrácí kilogram tělesné hmotnosti.

Podle Amnesty International je Navalnyj vystaven mučivým podmínkám

Evropa

Michajlovová ještě dříve řekla agentuře TASS, že test neprokázal u Navalného koronavirus. Podle listu Izvestija vyšetření u Navalného neprokázalo ani tuberkulózu.

Opoziční politik v pondělí oznámil, že má silný kašel a horečku. Vězeňská správa potvrdila, že onemocněl a byl přemístěn do zdravotnické části věznice.

Opozičník a jeho spolupracovníci si už dříve stěžovali na podmínky ve vězení, kde jej dozorci v noci budí každou hodinu. Na konci března proto vyhlásil hladovku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám