Hlavní obsah

Navalnyj je na tom lépe. Dýchá bez pomoci a vstal z postele

– Berlín • Aktualizováno

Zdravotní stav otráveného ruského byznysmena a opozičníka Alexeje Navalného se dál zlepšuje. Už mu nemusí být poskytováno umělé dýchání a občas může i opustit lůžko. V pondělí to oznámila berlínská klinika Charité.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Alexej Navalnyj na snímku z července 2020.

Článek

„Nyní podstupuje mobilizaci a je schopen na krátké chvíle opustit své lůžko,“ uvedla nemocnice. Kromě toho byl Navalnyj podle kliniky úspěšně zcela odpojen od mechanické ventilace.

Německá vláda v pondělí oznámila, že kromě německých expertů i laboratoře ve Švédsku a ve Francii nezávisle na sobě na základě zkoumání vzorků dospěly k závěru, že Navalnyj byl otráven novičokem, což je látka vyvinutá v bývalém Sovětském svazu.

Otravu Navalného novičokem potvrdily laboratoře ve Švédsku a Francii

Evropa

Otrava v letadle

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj byl 20. srpna hospitalizován poté, co se mu udělalo špatně během letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Letadlo muselo nouzově přistát v Omsku a Navalnyj byl v bezvědomí převezen do tamní nemocnice.

V těle Navalného našli němečtí lékaři stopy po otravě

Evropa

Podle Navalného mluvčí byl patrně otráven látkou přimíchanou do čaje. Lékaři z omské nemocnice původně uvedli, že v jeho těle nenašli žádné stopy jedu.

Foto: Twitter.com

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj byl podle své mluvčí otráven jedem v čaji.

Němci nabídli, že se o vůdce ruské opozice postarají v berlínské nemocnici Charité, a převzali ho do péče, i když to Rusko nechtělo. Po provedení testů oznámili, že byl ruský opozičník otráven jedem ze skupiny novičok, který se mu dostal do těla kůží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám