Hlavní obsah

Navalnyj čelí dalšímu procesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj stanul v pátek v Moskvě opět před soudem, ovšem v jiném případu. Čelí žalobě za pomluvu válečného veterána. Navalnyj označuje proces, ve kterém může být odsouzen na dva roky do vězení nebo k pokutě až milion rublů (288 000 korun), za režimní reklamu.

Foto: ČTK/AP

Alexej Navalnyj před moskevským soudem

Článek

Loni čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj komentoval na sociálních sítích šot televize RT vybízející voliče, aby schválili změny v ústavě, které umožňují prezidentovi Vladimiru Putinovi kandidovat i po vypršení nynějšího funkčního období v roce 2024.

Navalnyj účastníky šotu, mezi nimiž byl i válečný veterán Ignat Arťomenko, označil za „zkorumpované klauny, lidi bez úsudku, národní ostudu a zrádce.“ Protože byl v šotu i veterán, zahájil loni v červnu ruský úřad vyšetřování Navalného slov jako možnou urážku. Podle žaloby Navalnyj svými vyjádřeními poškodil čest, důstojnost a pověst Arťomenka.

Navalnyj vinu odmítl a v soudní síni proces označil podle listu The Guardian za frašku. „Soud je svého duhu propagační, protože Kreml potřebuje titulky Navalnyj očernil veterána.“

Podle agentury TASS poskytl soud obžalovanému hodinu, aby se seznámil s případem. ”Vyhlašuji hodinovou přestávku, protože Navalnyj prohlašuje, že není seznámen s dokumentací případu, která čítá pět svazků,” řekla soudkyně Věra Akimovová.

Navalnému změnili podmínku na trest ve vězení

Navalnému byl tento týden změněn podmíněný trest v déle tři a půl roku na nepodmíněny, protože porušoval podmínky. I po propuštění z berlínské nemocnice, kde se léčil s otravou novičokem, se nedostavoval na stanici v Rusku hlásit svou přítomnost, jak měl uloženo. Navalnyj i po propuštění z nemocnice pobýval v Německu. Podle verdiktu to nedělal ani před převozem do Německa.

Soud poslal Navalného na 3,5 roku do vězení

Evropa

Podle nepravomocného rozsudku má za mřížemi strávit dva roky a osm měsíců.

Na podporu Navalného vyšly do ulic mnoha ruských měst desetitisíce lidí a soudní rozhodnutí vyvolalo kritiku i v zahraničí. Ruská policie podle odhadů zadržela více než 10 000 demonstrantů, stovky z nich už soudy potrestaly krátkodobým vězením či pokutami.

V Rusku zadrželi přes tisíc lidí na protestech proti odsouzení Navalného

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám