Hlavní obsah

Navalného manželka Julija opustila Rusko. Odletěla do Německa

Moskva

Manželka uvězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného opustila Rusko a odletěla do Německa, oznámila agentura Interfax s odvoláním na svůj zdroj. Julija Navalná podle ruské agentury odletěla z moskevského letiště Domoděvovo a zamířila do německého Frankfurtu nad Mohanem.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Navalného manželka Julija odletěla do Německa.

Článek

Samotná Navalná se o ničem nezmínila, poslední zpráva na jejím instagramovém účtu je týden stará, napsala ruská služba BBC na svém webu. Manželka prominentního kritika Kremlu se zúčastnila nedávných protestů za propuštění svého manžela a policie ji později zadržela.

Soud jí na začátku února vyměřil za účast na nepovolené demonstraci pokutu 20 tisíc rublů (asi 5700 korun). Ke konci ledna bezpečnostní složky provedly razii v bytě, kde Navalná žila. Podle televize Dožď příslušníci speciálních jednotek tehdy vylomili dveře.

Navalnyj čelí dalšímu procesu

Evropa

Navalnyj se loni v Berlíně léčil po otravě nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.Tuto otravu potvrdily západní laboratoře i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj tvrdí, že jeho likvidaci nařídil ruský prezident Vladimir Putin a že se ho pokusila odstranit tajná služba FSB, což Kreml popírá.

Letos v lednu se vrátil do Ruska, policie ho zatkla ihned na letišti a soud později změnil jeho dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný. Uvěznění vyvolalo v Rusku protesty, západní země žádají Navalného propuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám