Hlavní obsah

NATO vybuduje na Slovensku středisko kontrašpionáže

– Bratislava

Na Slovensku vzniká centrum pro kontrašpionážní činnost, které bude určené pro agenty tajných služeb členských států Severoatlantické aliance. V americkém Norfolku slovenský ministr obrany Martin Glváč podepsal příslušné memorandum, které je formálním závěrečným krokem k vytvoření střediska.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Připojit se prozatím chce zhruba desítka zemí, mimo jiné Česká republika, Maďarsko či Německo, zatímco Británie nebo USA tak chtějí učinit příští rok.

„Jsme připraveni přijmout odpovědnost za vytvoření odpovídajících podmínek pro vzdělávací a výcvikové aktivity," citoval Glváče slovenský list Pravda. Školicí středisko, které je společnou iniciativou Slovenska a Polska, vznikne ve výcvikovém prostoru Lešť na jihu země.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V současné době má (centrum) mimořádný význam, protože informace jsou zbraní možná mocnější než obrněná technika," řekl v Norfolku bývalý náčelník českého generálního štábu a nynější šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel.

Zatím není známo, kdy školení začne. Ví se jen to, že nebude určené pro zpravodajské nováčky. Agenti si budou vyměňovat informace o taktických postupech, o používání technických prostředků či o odevzdávání informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám