Hlavní obsah

NATO posílí kontingent v Afghánistánu o 4500 vojáků, Obama chtěl 10 000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Spojenci USA v Severoatlantické alianci oznámí posílení kontingentu v Afghánistánu o 4000 až 5000 vojáků, jakmile prezident Barack Obama potvrdí vyslání dalších desítek tisíc amerických vojáků. Uvedla to v pátek tisková agentura AFP a potvrdila tím dřívější tvrzení britského premiéra Gordona Browna o výši posil z evropských zemí NATO a Kanady.

Foto: Novinky

.

Článek

Americký prezident by však chtěl, aby NATO vyslalo do země deset tisíc vojáků. [celá zpráva]

USA by tam podle spekulací o jeho plánu měly vyslat dalších třicet tisíc vojáků, proti jsou ovšem někteří z členů jeho Demokratické strany. Obama se tak snažil splnit požadavek vrchního velitele koaličních sil v Afghánistánu Stanleye McChrystala, že bez dalších 40 000 vojáků nemůže zaručit vítězství. [celá zpráva]

Evropské země NATO v prvé řadě ponechají na místě kolem 1500 vojáků, které do Afghánistánu vyslaly původně dočasně k posílení bezpečnosti tamních srpnových prezidentských voleb. Podle AFP se to týká hlavně Británie, Německa a Španělska, ale nově také Itálie. Obama kvůli tomu tento týden zavolal do Říma.

K těmto počtům by mělo přibýt 3000 vojáků, které vyšlou některé evropské země a tucet dalších států, jež nejsou členy aliance, ale účastní se mezinárodní vojenské mise ISAF pod velením NATO v této asijské zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám