Hlavní obsah

NATO obnoví jednání s Ruskem

BRUSEL

Severoatlantická aliance obnoví jednání s Ruskem. Uvedl to v úterý generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer po jednání ministrů zahraničí zemí NATO. Podle něj to ale neznamená, že by NATO souhlasilo s postupem Moskvy při konfliktu v Gruzii. Jednání by také neměla probíhat ve stejném formálním rámci jako dříve, takže zřejmě nebude obnovena Rada NATO Rusko.

Foto: Yves Herman, Reuters

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer

Článek

Generální tajemník NATO kritizoval ruské uznání nezávislosti gruzínských separatistických oblastí Jižní Osetie a Abcházie či hrozbu rozmístění ruských raket poblíž hranic s Polskem. Tu zmínil nedávno ruský prezident Dmitrij Medvěděv jako možnou reakci na americké plány na vybudování protiraketové základny v Česku a Polsku.

Ministři zahraničí zemí Severoatlantické aliance se v úterý sešli na dvoudenním zasedání v Bruselu. Jedním z cílů bylo právě posoudit vztahy aliance s Ruskem a rozhodnout, zda je začít uvolňovat.

Krok se čekal. "Myslím, že nastal čas vrátit se k vyjednávání," řekl při příjezdu na úterní schůzku šéf italské diplomacie Franco Frattini. Podle něj by měly nejprve začít debaty se zástupci Moskvy na úrovni velvyslanců. V dubnu, kdy se koná příští summit aliance, by pak mohla být obnovena jednání na nejvyšší úrovni.

O zlepšení vztahů s Moskvou usilují i USA

Šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová už v pondělí naznačila, že Spojené státy jsou pro oteplení vztahů s Moskvou. "V zásadě s tím nemáme problém," řekla Riceová v pondělí v Londýně o obnovení vztahů aliance s Ruskem. "Avšak jsou určité aktivity, jako například kontakty mezi vojáky, které mi připadají problematické ve chvíli, kdy Rusové jsou stále rozmístěni na gruzínském území," dodala v narážce na ruskou vojenskou přítomnost v Jižní Osetii a Abcházii

NATO sice s Ruskem dál jedná, avšak pouze na nižších expertních úrovních, nikoli ve formátu Rady NATO-Rusko. Tento dialog na úrovni od velvyslanců výše aliance koncem prázdnin přerušila v reakci na srpnový zásah Ruska v Gruzii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám