Hlavní obsah

Naše bombardéry budou létat od Arktidy po Karibik, slibuje Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu oznámil ve středu, že ruské strategické bombardéry budou podnikat pravidelné hlídkové lety od Arktidy po Karibik a Mexický záliv. Chce také vybudovat silné vojenské uskupení na anektovaném Krymu. Agentura AP označila ministrovo prohlášení „za ukazování svalů”, odrážející napětí mezi Ruskem a Západem ohledně Ukrajiny.

Foto: Reuters

Ruský průzkumný strategický bombardér Tu-95 Bear doplňuje palivo z tankovacího Iljušinu Il-78.

Článek

Šojgu uvedl, že ruské dálkové bombardéry budou nadále létat podél ruských hranic a nad Severním ledovým oceánem. Pak dodal, že „v nynější situaci musíme zachovat vojenskou přítomnost v západním Atlantiku a východním Pacifiku, jakož i v Karibiku a v Mexickém zálivu”.

Počátkem roku Šojgu podle AP ohlásil, že Rusko plánuje rozšířit svou vojenskou přítomnost a snaží se získat souhlas s tím, aby ruské vojenské lodě mohly využívat pro opravy a zásobování přístavy v Latinské Americe i v Asii.

Jednání na toto téma vede s Alžírskem, Kyprem, Nikaraguou, Venezuelou, Kubou, Seychely, Vietnamem a Singapurem. S některými z těchto států jedná také o využití jejich letišť k doplnění paliva pro ruské bombardéry. Ty už před dvěma lety letěly do Venezuely.

Foto: NATO

Ruský průzkumný bombardér Tu-95 Bear u norského pobřeží

Ruské strategické bombardéry schopné nést jaderné zbraně hlídkovaly za studené války nad Atlantikem a Tichým oceánem, ale zhroucení Sovětského svazu způsobilo nedostatek peněz na podobné mise. Za vlády prezidenta Vladimira Putina byly dálkové lety ruských bombardérů obnoveny.

Podle londýnského analytika Iana Kearnse jsou lety ruských bombardérů, jejichž počet letos prudce narostl, součástí snahy Kremlu učinit ruskou vojenskou sílu „zjevnější a asertivnější”.

Nemusí jít bezpodmínečně o „předzvěst ohrožení”, i když některé akce byly nebezpečné a ohrožovaly i civilní provoz. V září ruské bombardéry u Kanady cvičily odpálení střel na USA a v květnu se ruská letadla přiblížila na 80 kilometrů ke kalifornskému pobřeží, což bylo nejblíže od dob studené války.

Foto: Reuters

Ruský nadzvukový bombardér Tu-22M

Uskupení vojsk na Krymu

Šojgu také ohlásil, že vzhledem k vyostřování situace na Ukrajině a sílící přítomnosti cizích vojsk u ruských hranic vznikne samostatné uskupení vojsk na Krymu, který je již základnou ruské Černomořské flotily

„Analýza možného vývoje situace diktuje nezbytnost podpořit vojska Jižního vojenského okruhu v připravenosti zajistit vojenskou bezpečnost země a jejích spojenců na jihozápadním strategickém směru. V těchto podmínkách se jedním z prioritních úkolů stalo rozvinutí plnocenného a samostatného uskupení různých druhů vojsk na Krymském poloostrově,” prohlásil ministr Šojgu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám