Hlavní obsah

Národní rada Slovenska schválila novelu zvýhodňující očkované

– Bratislava • Aktualizováno

Slovenský parlament v neděli schválil novelu zákona, který zvýhodní očkované lidi v případě zhoršení epidemie. Výhody budou ale menší, než chtěl původně ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský, informoval server aktuality.sk.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská Národní rada

Článek

Zákon v neděli podpořilo 77 ze 135 přítomných poslanců, proti bylo 55 zákonodárců.

Novela umožňuje regionálnímu úřadu veřejného zdravotnictví nařídit při ohrožení veřejného zdraví dočasně podmíněný vstup na hromadné akce. Lidé se budou prokazovat potvrzením o očkování proti covidu-19, negativním testem či potvrzením o prodělání nemoci. Novelu musí podepsat prezidentka Zuzana Čaputová a platit začne po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Odpůrci očkování zkusili vtrhnout do slovenského parlamentu. Policie nasadila slzný plyn

Evropa

Dohodu ve vládní koalici blokovaly původně spory o platbu testů. Podle serveru aktuality.sk nakonec ustoupily výhradám strany Jsem rodina strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), Svoboda a solidarita (SaS) a Za lidi. Očkovaní budou mít volný přístup do obchodů, restaurací i na sportoviště a kulturní akce i v případě zpřísnění epidemických opatření.

Poslanci o novele debatovali od pátku a stovky lidí proti chystaným opatřením protestovaly před budovou parlamentu hesly jako „gestapo”, „vlastizrada” či „vydejte nám parlament”. Dav zablokoval vstup do sídla parlamentu a část lidí se pokusila proniknout dovnitř. Během potyček byla jedna policistka zraněna, když ji někdo v davu napadl obranným sprejem.

Odpůrci očkování zneužívají smrt Lasici

Evropa

Premiér Eduard Heger uvedl, že chápe lidi, kteří jsou už unavení z pandemie. „Nikomu z nás nejsou opatření příjemná. Součástí demokracie je i právo vyjádřit svůj názor. Důležité je, aby demonstrace probíhaly v klidu. Jakýkoli útok nebo agrese vůči policistům jsou nepřípustné,“ řekl v pátek Heger.

V sobotu vládní koalice dospěla ke kompromisu, když se dohodla, že při zhoršení epidemické situace se budou moci neočkovaní testovat zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám