Hlavní obsah

Odpůrci očkování zkusili vtrhnout do slovenského parlamentu. Policie nasadila slzný plyn

Právo, ČTK, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Slovenská policie v pátek použila slzný plyn poté, co se demonstranti z řad odpůrců očkování proti covidu-19 pokusili vtrhnout do sídla parlamentu. Během potyček byla jedna policistka zraněna, uvedl list Sme na svém webu. Protestující deklarovali, že prostor před parlamentem nechtějí opustit a avizovali zřízení stanového tábora. Odpoledne je těžkooděnci vytlačili dál od budovy.

BEZ KOMENTÁŘE: Odpůrci očkování zkusili vtrhnout do slovenského parlamentuVideo: tvnoviny.sk

 
Článek

Od rána před parlamentem stovky lidí skandovaly hesla jako „gestapo”, „vlastizrada” či „vydejte nám parlament”. Dav zablokoval vstup do sídla parlamentu a část lidí se pokusila proniknout dovnitř.

„Zaznamenali jsme narušení veřejného pořádku, když se větší množství lidí pokusilo dostat do vnitřních prostor Národní rady Slovenské republiky. Policie v této souvislosti přijala adekvátní opatření za účelem zabezpečení veřejného pořádku. Byl využity také antikonfliktní tým,” uvedla k zásahu policie na sociální síti.

Zdravotní stav zraněné policistky si nevyžádal převoz do nemocnice. „Měli ji napadnout obranným sprejem a přibližně hodinu po incidentu jí přišlo nevolno. Posádka záchranné zdravotní služby policistku ošetřila na místě,“ uvedla mluvčí záchranářů Alena Krčová.

Premiér Eduard Heger uvedl, že chápe lidi, kteří jsou už unavení z pandemie. „Nikomu z nás nejsou opatření příjemná. Součástí demokracie je i právo vyjádřit svůj názor. Důležité je, aby demonstrace probíhaly v klidu. Jakýkoli útok nebo agrese vůči policistům jsou nepřípustné,“ řekl Heger.

K protestujícím promluvil expremiér Peter Pellegrini (Hlas-sociální demokracie), ale vypískali ho a označili za zrádce.

Jednání o digitálním certifikátu pro očkované

Poslanci mají v pátek na mimořádné schůzi schvalovat novelu zákona, podle níž by se při přijímání opatření proti pandemii covidu-19 mělo přihlížet k digitálnímu certifikátu o očkování. Podle webu televize Joj jde o klíčový zákon o výhodách pro očkované.

Covid pas by mohl být povinný i do vlaku. Ve Francii i přes protesty přitvrzují

Evropa

Podporu demonstrantům vyjádřili někteří opoziční poslanci. Ľuboš Blaha z opoziční strany Směr-SD slíbil bojovat proti „očkovacímu fašismu” a „očkovacímu apartheidu”. Podle webu Noviny.sk na místě řečnil i předseda krajně pravicové strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba a z přinesených reproduktorů se ozývaly písně „od pravicových kapel z České republiky”.

Předseda sněmovny Boris Kollár schůzi zahájil s tím, že bude pokračovat do 22 hodin a v případě potřeby i v sobotu.

Foto: TV Markíza

Demonstranti před slovenským parlamentem

Situaci před parlamentem označil šéf parlamentu za fatální selhání policie a policejního prezidenta Petra Kovaříka. Ke střetu podle Kollára nemuselo dojít, kdyby policie zřídila zátarasy alespoň 50 metrů od parlamentu.

„Ti lidé proti něčemu bojují. To neznamená, že je budeme bít obušky či polévat vodními děly nebo na ně pouštět slzný plyn. Kdyby to policisté zvládli a byli venku zátarasy, tak se nic takového nestane,” řekl Kollár. Dodal, že demonstrace byla předem ohlášená a policie se na ni měla připravit. Obdobné dřívější protesty se odehrály pokojně.

Mluvčí bratislavské městské časti Staré Město uvedl, že organizátoři protestu nedodrželi podmínky pro veřejné shromáždění. Akce se podle něj měla konat dále od budovy parlamentu, svolána byla pod hradní zeď.

Předsedkyně vládní strany Za lidi Veronika Remišová odsoudila agresivitu demonstrantů a útoky na policii. „Plně respektuji právo občanů pokojně demonstrovat, v demokratické společnosti je ale nepřípustné, aby demonstrace provázelo násilí a porušování zákona,” uvedla Remišová podle Denníku N.

Agresivitu davu přičetla nynější opozici okolo expremiéra Roberta Fica a označila ji za „výsledek zničující politiky lidí, kteří se dnes bojí politické a trestní odpovědnosti” za své počínání během dřívějšího vládnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám