Hlavní obsah

Nálož v letadle z Jemenu měla vybuchnout nad východem USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Testy nálože, kterou na konci října objevily úřady ve Velké Británii v nákladním letadle z Jemenu do USA, ukázaly, že bomba měla vybuchnout nad východním pobřežím Spojených států. Uvedl to server BBC.

Foto: Reuters

Tiskárna, v níž byl ukrytý výbušný systém objevený v Dubaji.

Článek

„Můžeme potvrdit, že nákladní letadlo z Kolína nad Rýnem přistálo na letišti v East Midlands v pátek 29. října v 2:13 britského letního času. Letadlo opustilo letiště ve 4:20 poté, co byl odstraněn podezřelý balíček,“ uvedla police v prohlášení.

„Forenzní zkoušky zjistily,  že kdyby se nálož aktivovala, explodovala by 9. října v 9:30 ráno středoevropského času," uvedla ve středu britská policie. Tou dobou by letadlo bylo někde na východním pobřeží. Mířilo do Chicaga. Balíček, v němž výbušný materiál byl, měl adresu židovské komunity přímo v tomto městě.

Police uvedla, že letadla vyndána celé tiskárna i s tonerem s náloží. Nálož nebyla okamžitě zneškodněna. K tomu došlo později, až po jejím prvním prozkoumání v 7:40 asi tři hodiny před naplánovanou explozí.

Výbušnina byla uložena v náplni do tiskáren v letadle společnosti UPS. Druhou nálož objevili v Dubaji v letounu společnosti FedEx. V tiskárně a náplních byla látka PETN a roznětka.

Letadla byla odstavena po varování, které úřady dostaly od Saúdské Arábie. Výbušnina byla objevena asi tři hodiny předtím, než byla naplánována aktivace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám