Hlavní obsah

Nad Rostovem na Donu odvrátili srážku šesti letadel, koridory jsou přetížené

Ruští letoví dispečeři varovali před přetíženými koridory nad jihozápadem Ruska. Zamířily tam mnohé letecké společnosti, aby se vyhnuly nebezpečné oblasti nad východní Ukrajinou, kde ve čtvrtek zřejmě raketa sestřelila Boeing 777 s třemi stovkami lidí na palubě. O varování v neděli informovala ruská agentura RIA Novosti.

Foto: Stringer, Reuters

Letoun linky MH17 na letišti Schiphol v Amsterodamu před odletem

Článek

Moskevský rozhlas v neděli informoval, že ráno přímo nad městem Rostov na Donu odvrátili dispečeři možnou kolizi šesti dopravních letadel, která se v jednom okamžiku ocitla ve stejné letové hladině. Incident prý vyšetřují letečtí komisaři. Podle dispečera Sergeje Kovaljova v sobotu každou hodinu protínalo nebe nad Rostovem na 52 letadel.

"Mnohé linky, především ruské, změnily po pádu malajsijského boeingu své trasy. Situace otevřeně řečeno překračuje všechny normy," řekl Kovaljov a dodal, že letový provoz je třeba upravit, protože nynější stav je nebezpečný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pozorovatelé OBSE kontrolují chladicí vagóny s těly obětíVideo: Reuters

Znepokojen katastrofou na Ukrajině je i šéf dubajské letecké společnosti Emirates Tim Clark. V Paříži v neděli navrhl svolat mezinárodní konferenci, na které by si globální letečtí přepravci ujasnili, jak na situaci kolem sestřeleného boeingu reagovat. Emirates jsou největší leteckou společností na Blízkém východě.

"Komunita musí reagovat jako celek, protože tento čin je absolutně nepřijatelný a pobuřující. Nesmíme tolerovat, že se letadla stanou terčem regionálních konfliktů, které s leteckou dopravou nemají nic společného," řekl Clark.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám