Hlavní obsah

Na Krymu hoří ruská letecká základna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na západě anektovaného Krymu byla napadena ruská letecká základna a muniční sklady, píše v úterý odpoledne agentura TASS. Očití svědci hlásí neustálé exploze a stoupající dým. Podle serveru deníku Ukrajinska pravda byl zasažen muniční sklad. Exploze si podle místních úřadů vyžádaly jednoho mrtvého z řad civilistů a sedm zraněných, včetně dvou dětí

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Krymu byla zasažena ruská letecká základna Video: Reuters

 
Článek

Útok na vojenské letiště v Novofedorovce potvrdil Oleg Krjučkov, poradce šéfa Krymu. „Zatím mohu jen potvrdit samotný fakt několika explozí v oblasti Novofedorovky,“ uvedl Krjučkov. Na místo se vypravil šéf anektovaného poloostrova Sergej Aksjonov.

Výbuchy na letišti ohlásila také Viktoria Kazmírová, zástupkyně vedoucího správy okresu Saki. „Exploze na našem letišti. Tady jsou rozbitá všechna okna,“ řekla Kazmírová.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že na letecké základně na Krymu explodovala munice. Místní úřady podle agentury TASS vyhlásily evakuaci obyvatelstva.

Na místo byly vyslány sanitky a záchranářské vrtulníky.

„Na Krymu napadli vojenské letiště a muniční sklady u letovisek Saki a Novofedorovka,“ napsal Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj z místních úřadů. „U letiště zahřměly výbuchy, první zazněl asi před půldruhou hodinou. Celkem jich bylo asi deset,“ řekl zdroj.

Není však jasné, zda letiště Saki, které leží daleko od pozic ukrajinské armády, mohlo být terčem úderu, nebo zda exploze nebyla následkem neopatrné manipulace s municí.

Místní obyvatelé podle Ukrajinské pravdy tvrdí, že „výbuchy stále pokračují, pravděpodobně zasáhly sklady“.

Na sociálních sítích lidé uvádějí, že výbuchů už bylo více než deset. Zhruba 20 kilometrů od Novofedorovky se „třesou okna a spouští se autoalarmy“, píše Ukrajinska pravda.

Vojenské letiště u obce Novofedorovka v okrese Saki slouží jako základna nejen pro letouny a vrtulníky ministerstva obrany, ale i pro námořní letectvo. Kromě toho je zde i výcvikový komplex NITKA pro nácvik vzletů a přistání palubních letadel.

Reklama

Výběr článků

Načítám