Hlavní obsah

Na východ Ukrajiny se pokoušeli verbovat veterány Cizinecké legie

Kyjev

Zástupci separatistů se v květnu a v červnu snažili naverbovat veterány francouzské Cizinecké legie, aby bojovali na straně proruských vzbouřenců na východě Ukrajiny. Napsala to v pondělí ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na některé bývalé legionáře žijící ve Francii.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Nová separatistická Ruská ortodoxní armáda poblíž doněckého letiště

Článek

Jeden z nich zpravodaji agentury řekl, že verbíři zaručovali úplné vybavení a vyzbrojení a přepravu do zóny bojových operací. Slibovali také žold až 10 000 eur měsíčně. V případě souhlasu si mohli najímaní bojovníci vybrat jakékoli zbraně a také to, zda chtějí peníze vyplatit v hotovosti, nebo poslat na konto v kterékoli zahraniční bance.

Podle dalšího veterána k verbování přijelo z Ruska do Francie několik lidí. „Pracovali převážně s veterány Cizinecké legie slovanského původu, zejména s Rusy, Ukrajinci a Bělorusy, ale také s lidmi z bývalé Jugoslávie, a hledali prorusky naladěné bojovníky,” řekl tento bývalý legionář.

První svědek ale popřel, že by kdokoli z jeho známých na nabídku přistoupil, druhý řekl, že nemá přesnou informaci o tom, jestli někdo návrh přijal.

Informaci nešlo ověřit z dalších zdrojů.

Ruští dobrovolníci na Ukrajině

Nejvíce se ale prý verbuje přímo v Rusku, což potvrzuje mluvčí ukrajinské rady národní bezpečnosti a obrany Volodymyr Čelovyj: „V nejbližší budoucnosti plánují radikální bojovníci z výcvikových táborů v Rusku proniknout na Ukrajinu, aby se účastnili diverzních a teroristických akcí.”

Působení ruských dobrovolníků na Ukrajině potvrzuje BBC. Její reportér Steve Rosenberg navštívil nejen město Šachty, kde je v místním muzeu hornictví improvizované středisko pomoci, řízené kozáky, ale také Rostov na Donu, kde se setkal s Jurijem, jenž verbuje Rusy do bojů na Ukrajině.

Podle informací na internetu se hledají především řidiči obrněných transportérů a tanků, piloti vrtulníků a lidé, kteří umějí odpalovat rakety.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Kontrolní stanoviště separatistů u Luhansku

Jurij tvrdí, že jde jen o ochranu lidí. „Praví se - nemůžeš dělat dobro bez použití pěsti. Někdy je nutné se chopit zbraní na ochranu těch, kteří ji potřebují. My jsme ozbrojená charita.“

Podle Jurije právě dobrovolníci z jeho skupiny zaútočili před měsícem na doněcké letiště, kde jich třicet padlo. Podle něj se nehlásí jen mladí lidé, jednomu bylo 56 let. Mnohdy přicházejí lidé, kterým se daří dobře. Reportér BBC upozorňuje, že často skutečně nejde jen o peníze, ale o projev vzedmuté vlny nacionalismu.

Sikorski: Tanky jsou z Ruska

Jurij popírá, že by separatisty podporovala ruská vláda nebo že by od ní měli zbraně, i když je patrné, že náborové středisko nechává fungovat.

„Ruské tanky jsou jako automaty kalašnikov, najdete je po celém světě, dokonce i v tak dalekých zemích, jako je Thajsko. Jsou oblíbené v ozbrojených konfliktech. Ano, vyrobili je v Rusku, ale kdo ví, jak se tam dostaly.”

O ruském původu tanků a dalších těžkých zbraní nepochybuje polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. „Původ této techniky je očividný, protože si ji nemůžete koupit v obchodech na místě ani v Rusku.”

EU hrozí sankcemi

Evropská unie v pondělí varovala, že uvalí na Rusko nové sankce, jestliže rychle nezastaví vyzbrojování separatistů na výhodě Ukrajiny a neustálý proud militantů z Ruska do této oblasti.

Britský ministr zahraničí William Hague řekl, že podpora ruského prezidenta Vladimira Putina mírovému plánu ukrajinské hlavy státu Petra Porošenka musí být převedena v činy. Pokud v tom Rusko selže a nebude jednat, „EU bude schopna přijmout další opatření, další sankce”.

Ministři zahraničí zemí EU  se sešli kvůli ukrajinské krizi v Lucemburku, kde je i šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin.

„Podpora ze strany EU je pro nás v tyto dny mimořádně důležitá," prohlásil ukrajinský ministr. Klimkin zdůraznil, že Rusko by k uklidnění situace na východě Ukrajiny mohlo přispět také skutečnou ochranou hranice, aby se přes ni nemohli přesouvat bojovníci či zbraně. Moskva by podle něj také měla zrušit usnesení ruského parlamentu, že prezident Vladimir Putin může na Ukrajině použít sílu.

Nepřijmou-li separatisté příměří, budou zničeni

Poradce ukrajinského prezidenta Jurij Lucenko v neděli v televizi Ukrajina pohrozil, že pokud separatisté na východě země nepřijmou Porošenkův mírový plán, přijde na řadu plán B. Tím je zničení separatistů, varoval jejich tvrdé jádro.

Plán B bude podle něj uplatněn po vypršení příměří, které trvá do pátku včetně. Podle něj se nyní o podrobnostech plánu B nehovoří, protože nyní jsou na pořadu diplomatická jednání.

„Všem je jasné, že plán A je podanou rukou obyvatelům Doněcké a Luhanské oblasti, kteří si přejí klidný život, práci a návrat mírových radostí v jednotné Ukrajině.“

Foto: ČTK/AP

Vzbouřenec na východě Ukrajiny

Plán B je podle něho určen těm bojovníkům, kteří nenaslouchají hlasu rozumu a pokračují v bojových akcích proti naší vládě, přičemž si berou milióny Ukrajinců jako rukojmí.

Podle Lucenka budou zničeni ti, kteří rozvracejí ukrajinský národ zevnitř. Uvedl, že mezi separatisty jsou různé skupiny. Jednou z nich jsou údajně vycvičení ruští diverzanti, kteří plánovali obsazování úředních budov a policejních stanic i zřizování kontrolních stanovišť.

Další jsou prý kozáčtí žoldnéři, které verbují po celém Rusku, a třetí skupinu představují místní kriminálníci. Podle něj první dvě skupiny využijí nabídky Porošenka na složení zbraní a odchod do Ruska, třetí pak bude snadné zničit. Otázkou ale je, zda se jeho předpoklady vyplní.

Zatím se ale na východě Ukrajiny nadále bojuje a nasazeny jsou i minomety. Moskva kvůli tomu Kyjev kritizuje, ten se hájí, že jen odvrací útoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám