Hlavní obsah

Na vlak v Alpách se zřítil obří balvan, dvě ženy nepřežily

• Aktualizováno

Ve francouzských Alpách v sobotu vykolejil vlak s turisty. Trať spojuje francouzské Alpy s Nice. Nehodu nepřežily dvě ženy, devět dalších lidí bylo zraněno. Jedna z obětí pocházela z Ruska, totožnost druhé zatím nebyla potvrzena, informoval server Nice-Matin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří balvan zavalil a vykolejil vlak v AlpáchVideo: Reuters

 
Článek

Nehoda se stala kolem 11. hodiny u města Annot v departementu Provence-Alpes-Côte-d'Azur. Na trať vedoucí prudkým svahem se zřítil balvan o velikosti automobilu, do kterého vlak narazil. V soupravě, která měla dva vozy, jelo kolem třiceti lidí. Jeden vůz se zřítil po svahu, ale neodpojil se a zůstal viset zadržený o stromy. Druhý zůstal ve vzpřímené poloze. Na místě zasahovalo 110 záchranářů a povolány byly dva vrtulníky.

Nehodou se zabývají ministři dopravy a vnitra Frédéric Cuvillier a Manuel Valls.

Foto: Profimedia.cz

Vykolejená souprava

"Počasí se sněhem záchranné práce komplikuje," řekl Valls. Úřady vyhlásily vysoký stupeň pohotovosti, který se vydává při smrtelných neštěstích. Většina cestujících byla převezena do Annot, někteří se mohli vrátit domů. Několik lidí bylo nutné z vagonu vyprostit.

V oblasti se po několik dní střídá déšť se sněhem a podle francouzských sdělovacích prostředků se kámen mohl uvolnit právě kvůli často se střídajícímu odtávání a mrznutí.

Na trati jsou desítky mostů a viaduktů

Výletní vlak spojuje pobřeží s oblastí Dignes-les-Bains vzdálenou asi 150 kilometrů od Nice. Horskou trasu, považovanou za jednu z nejzajímavějších ve Francii, zahrnující 25 tunelů a třicítku mostů a viaduktů, urazí obvykle za tři hodiny. Provozovatelem nejsou dráhy, ale místní dopravní správa departmentu Provence-Alpes-Côtes-d'Azur. V lednu provozovatel kvůli nejisté bezpečnostní situaci provoz na trati přerušil.

Foto: ČTK/AP

Vlaková souprava se dvěma vagony zůstala po kolizi částečně zaklíněna ve svahu.

Ve Francii se vlakové neštěstí stalo naposledy loni v červenci. Sedm lidí tehdy zemřelo, když vlak do Limoges vykolejil při příjezdu na nádraží Brétigny-sur-Orge asi 20 kilometrů jižně od Paříže kvůli poruše výhybky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám