Hlavní obsah

Na Ukrajinu dál proudí ruští bojovníci, jejich osud ale Moskvu nezajímá

– Moskva

Moskva pokračuje ve vojenské podpoře separatistů na východě Ukrajiny, na nádraží v Ilovajsku v Doněcké oblasti proudí vagóny plné vojáků, munice a dalšího vybavení z Ruska. S odkazem na zprávu tajné služby to napsal ukrajinský list Pravda. Ruský server Gazeta doplnil, že další osud bojovníků, kteří na ukrajinské frontě zmizí, Moskvu nezajímá.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Proruský separatista. Ilustrační foto

Článek

„Matka a snoubenka už půldruhého roku hledají sedmadvacetiletého Arťoma Averjanova z Krasnodaru, který během bojů o Slavjansk velel kozáckému praporu. Za tu dobu zjistily, že úřady jim nepomohou,“ napsala Gazeta.

V podobném strachu podle serveru žije 1500 až 2000 ruských rodin.

Předloni v únoru kozáci pomáhali připojit Krym k Rusku a v dubnu Averjanov dostal děkovný dopis od prezidenta Putina, zavzpomínala snoubenka pohřešovaného kozáka Anastasija Lapšajevová. Její milý se poté, co v květnu v Oděse uhořeli odpůrci kyjevské vlády, rozhodl odjet na Ukrajinu, ale sliboval, že se vrátí na svatbu naplánovanou na 16. srpna. Svému slibu ale nedostál.

„Trošku si zabojuj a dost”

Kozákova matka se jej snažila přesvědčit, aby si válku zkusil, ale rychle se zase vrátil. „Snažila jsem se ho přemluvit: trošku si zabojuj a dost. Ale říkal, že velí praporu a nemůže říct klukům 'nezlobte se, ale musím k mámě',” dodala Averjanova matka. Její syn se naposledy ozval 3. srpna.

„Zvažujeme všechny verze kromě smrti. I to, že jej uvěznilo nové vedení doněckých povstalců. Muž prolezl márnice v Doněcku, byl při exhumaci z hromadného hrobu. Syn ale není ani v seznamech padlých, ani živých," vylíčila matka pohřešovaného.

Podle listu se příbuzní pohřešovaných ruských dobrovolníků shodují v tom, že ani ruské, ani povstalecké úřady jim nijak nepomáhají. Mlčí prý i Kyjev a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

U nás nejsou, hlásí Kyjev

Představitel ukrajinské tajné služby SBU listu tvrdil, že Averjanov nesedí v ukrajinském vězení: „Rusové nechápou, že mají co do činění se státním aparátem. Kdyby pohřešovaní byli ve vězení, byli by u soudu, měli by advokáty a dali by o sobě vědět. Ale naší prioritou bylo osvobodit vlastní vojáky, a proto jsme vyměnili 95 procent zajatců,” vysvětlil.

Podle povstaleckého velitele Olega Melnikova byli nezvěstní „na 99 procent” pohřbeni přímo na bojišti. O těchto padlých prý nejsou zprávy, protože o nich jejich spolubojovníci příliš nevěděli.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Ukrajinci pohřešují na 5000 nezvěstných, ale část z nich může být naživu, prý mohla dezertovat. Konflikt v Donbasu si podle odhadů vyžádal od dubna 2014 už více než devět tisíc mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama volal Putinovi kvůli Ukrajině i Sýrii

Americký prezident Barack Obama ve středu telefonicky diskutoval se svým ruským partnerem Vladimirem Putinem o situaci na východě Ukrajiny a politickém řešení...

Výběr článků

Načítám