Hlavní obsah

Na Ukrajině zemřelo pět vojáků

– Kyjev

Napětí na východě Ukrajiny neklesá. Za posledních 24 hodin tam zahynulo pět ukrajinských vojáků. Vyplývá to z pondělních informací tiskového střediska ukrajinského ministerstva obrany pro otázky operace proti donbaským separatistům ATO.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bojů v Avdijivce, při nichž opět umírali ukrajinští vojáciVideo: Reuters

 
Článek

Štáb ATO nejprve informoval o obětech bojů za posledních 24 hodin. Mluvčí ministerstva obrany pro operaci ATO Andrij Lysenko uvedl, že padli tři vojáci a osm dalších bylo zraněno.

Všichni tři mrtví jsou z oblasti Avdijivky, kde už od začátku února probíhaly tvrdé střety a bojuje se tam i po uzavření dalšího příměří. [celá zpráva] Tam také byli další tři vojáci zraněni.

Další dva vojáci — příslušníci mechanizované brigády — zahynuli při plnění úkolů u obce Novoluhanské v Doněcké oblasti. Zabila je exploze nástražného výbušného zařízení.

Část evakuovaných se vrátila do Balakliji

Pozornost na východě Ukrajiny nedávno vzbudil také výbuch munice ve skladu u města Balaklija. Zda to nějak souviselo s ozbrojeným konfliktem, však není jasné. Spekuluje se sice o možné sabotáži, ale vyloučeno není ani to, že za požárem muničního skladu a explozemi dělostřeleckých granátů a raket byla něčí nedbalost.

K události došlo 23. března. Kvůli výbuchům muselo opustit domov asi 36 tisíc lidí, zatím se jich vrátilo zpět kolem 12 tisíc. V evakuačních střediscích zůstává 270 lidí, většina evakuovaných přebývá u příbuzných.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Obrněný transportér u Balakije míjí granát

Město a okolní obce se od munice, která vyletovala z hořícího skladu, podařilo vyčistit do pondělí.

Charkovská radnice uvedla, že ve městě Balaklija a v okolních vesnicích výbuchy poničily 231 obytných domů, 22 průmyslových a 12 veřejných objektů, včetně dvou základních a dvou mateřských škol. Do oblasti jsou pozastaveny dodávky plynu, ve čtyřicetikilometrové okolní zóně stále zůstává uzavřen vzdušný prostor.

Foto: Mapy.cz

Místo výbuchu v Balakliji

Požár a výbuchy si vyžádaly jednu oběť, když pod troskami domu zasaženého granátem, zemřela starší žena. Tři lidé byli zraněni. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám