Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny se bojuje stejně tvrdě jako v roce 2014

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doněck/Kyjev

Tvrdé střety mezi ukrajinskými vojáky a separatisty na Donbasu pokračovaly i v pátek. Vyžádaly si nejméně šest dalších obětí. Mrtví jsou na obou stranách. Střety probíhají po celé délce frontové linie, což se stalo naposled v roce 2014, řekl mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanik.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ostřelování DoněckuVideo: Reuters

 
Článek

„Lze doopravdy říci, že se boje rozhořely na celé frontové linii, což se nestalo od roku 2014,” řekl v pátek Ukrajinské pravdě Motuzjanik, mluvčí ministerstva obrany pro operaci ATO zaměřeno proti separatistům.

„Za posledních 24 hodin následkem bojů zemřeli tři ukrajinští vojáci a jeden pomocník úřadu pro mimořádné situace, zraněno bylo 18 vojáků a jeden člen úřadu pro mimořádné situace,” řekl Motuzjanik.

Dva vojáci zemřeli u Svitlodarsku, zbylí dva lidé v Avdijivce, kde mělo ve čtvrtek panovat příměří, aby se mohly obnovit dodávky elektrického proudu, palba separatistů ale neutichla.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Dům v avdijivce poškozený palbou

Dodal že se tvrdě bojuje nejen u Avdijivky, kde propukly boje už 29. ledna, ale i na jihu u k Starohnatovky a Šyrokina, kde nasadili separatisté také rakety ze systému Grad. „Zdá se, že cílem nepřátelských granátů jsou obytné objekty a civilisté,“ dodal mluvčí. Počet ostřelování se na jihu fronty zdvojnásobil z 35 na 72.

Podle ukrajinských sil byli v bojích zabiti čtyři separatisté.

Foto: Alexander Ermochenko, ČTK/AP

Zničený dům v Doněcku

Ohniskem bojů je Avdijivka

Během týdne jen při ostřelování Avdijivky zahynulo deset ukrajinských vojáků a dalších 66 jich bylo zraněno. Uvedl to v pátek příslušník generálního štábu Andrij Cvetkov s tím, že čtyřicet ostřelování bylo dlouhotrvajících. Protivník vypálil na ukrajinskou stranu 6000 granátů. Popsal také situaci: „V oblasti Avdijivky nelegální ozbrojené skupiny se pokusili o nástup a vyhnat jednotky z jejich pozic. Protivník nesupěl a utrpěl ztráty. V tuto chvíli protivník pokračuje v ostřelování opěrných bodů našich jednotek.“

Během posledních 24 hodin vypálil protivník při deseti palbách 1700 minometných a dělostřeleckých granátů včetně 410 raket z raketometů BM-21 Grad.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Žena v Doněcku měří otvor způsobený dopadem granátu

Podle organizace Člověk v tísni je v Avdijivce 16 000 lidí bez topení, vody a elektřiny, v noci přitom klesají teploty k -17 °C. Člověk v tísni dodal tři nádrže na vodu o objemu 1000 litrů. Spolu s organizací EU EHO rozdělil 60 rodinám po dvou tunách uhlí a dalších šedesát jich dostalo palivové dříví.

Ostřelování Donbasu

Oběti ale hlásí i samozvaná Doněcká lidová republika. Ve čtvrtek večer byl ostřelován Doněck, přičemž zahynuli dva civilisté a 13 lidí bylo zraněno, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Povstalecká agentura DAN oznámila, že dělostřelecký útok na severní obytné čtvrti Doněcka skončil až nad ránem.

Třicet lidí muselo být ze zasažených domů evakuováno. Velitel ozbrojených sil doněckých separatistů Eduard Basurin podle agentury DNR-News zdůraznil, že ukrajinské ozbrojené síly ostřelovaly obytné čtvrtě, zasaženo bylo osm domů a dvě školy. Ukrajinské síly vypálily 1200 minometných a dělostřeleckých granátů. Kromě raketometů Grad byly nasazeny i mocnější Uragany.

Foto: Člověk v tísni

Humanitární středisko v Avdijivce

„Tento barbarský útok je neospravedlnitelný,” prohlásila v Moskvě mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Svým jednáním Kyjev porušil nejen ženevské dohody o ochraně civilního obyvatelstva v době války, ale i veškeré morální normy,“ dodala.

Kyjev obvinění popřel. „Informace neodpovídají skutečnosti, jde o předem plánovanou provokaci. Ukrajinské ozbrojené síly obytné čtvrti neostřelují,” uvedlo tiskové středisko operace ATO. Šíření podobných pomluv má podle něj vyvolat paniku obyvatel Doněcka a šířit mezi nimi nedůvěru vůči ukrajinské armádě.

Separatistická agentura DNR-News ale napsala, že střelba zasáhla i Leninské na jihu.

Foto: Člověk v tísni

Obyvatelé Avdijivky čekají na humanitární pomoc

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pátek zdůraznil, že odpovědnost za ostřelování Avdijivky leží plně na Rusku a bojovnících, které Moskva podporuje.

Rusko popřelo, že by separatisty podporovalo jinak než humanitárně. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl podle agentury Interfax Ukrajina, že jen doufá, že separatistům munice vystačí. Dodal, že pasy samozvaných lidových republik Moskva neuznává, ale že místní úřady občas pouštějí jejich držitele do Ruska kvůli kritické humanitární situaci.

Basurin varoval, že pokud se ukrajinské síly pokusí o nástup u Avdijivky, mohou skončit v kotli.

Reklama

Výběr článků

Načítám