Hlavní obsah

Na Ukrajině jsou stále ruští vojáci, tvrdí šéf NATO Stoltenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Boje na východní Ukrajině mezi vládními silami a separatisty se zmírnily, v oblasti nicméně stále operují ruští vojáci. V pondělí to prohlásil generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg, informovala agentura Reuters.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Zaznamenali jsme, že na území východní Ukrajiny jsou stále ruští armádní příslušníci, kteří podporují separatisty. Také ale v poslední době pozorujeme méně střetů. Boje částečně pokračují, existují ale náznaky mírného zlepšení,“ řekl Stoltenberg v rozhovoru pro německý list Die Welt, z něhož byl předem zveřejněn úryvek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle šéfa NATO je situace na východě Ukrajiny pořád nestálá a složitá. „Podmínky pro život v regionu jsou stále velmi znepokojivé,“ poznamenal.

Konflikt si od dubna vyžádal více než 4700 obětí a vyvolal nejhorší krizi mezi Ruskem a Západem od konce studené války. Na Donbasu přes víkend padli další dva ukrajinští vojáci a ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil separatisty z porušení dohod z Minsku, jejíž součástí je úmluva o příměří.

O naplňování minského plánu budou v pondělí v Berlíně jednat němečtí, francouzští, ruští a ukrajinští diplomaté. Porošenko plánuje na tento měsíc setkání představitelů zmíněných států v kazašské Astani. Německá kancléřka Angela Merkelová nicméně v sobotu řekla ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že summit nezačne, dokud nenastane pokrok v naplňování dohod, zejména dohody o příměří a vytvoření bezpečnostní pásem podél ukrajinsko-ruské hranice.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám