Hlavní obsah

Na Ukrajině je podle OSN na 10 tisíc uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Na Ukrajině je na 10 tisíc uprchlíků ve vlastní zemi, většinou krymských Tatarů. Upozornil na to v úterý Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Tato migrace podle úřadu začala ještě před březnovým referendem o odtržení Krymu od Ukrajiny a připojení k Rusku.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Žena u barikády separatistů v Luhansku

Článek

"Na Ukrajině UNHCR konstatuje stálé a rostoucí přemisťování obyvatel, které se nyní týká asi 10 tisíc obyvatel, nejméně třetina z nich jsou děti. Většinou jde o Tatary, nicméně místní úřady nedávno také zaznamenaly zvýšení počtu osob ukrajinské a ruské národnosti a smíšené rodiny," řekl mluvčí UNHCR Adrian Edwards, podle kterého za tento vývoj zcela jasně může situace na východě Ukrajiny. Někteří uprchlíci už museli prchat dvakrát, nejprve z Krymu a pak z východní Ukrajiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zde se rozlehlé části Doněcké a Luhanské oblasti ocitly v rukou proruských separatistů, s nimiž bojují ukrajinské vládní jednotky. Podle odhadu OSN polovina z 250 obětí ukrajinské krize padla právě v těchto bojích na východě.

Větší část uprchlíků, 45 procent, se přestěhovala do centrální části země, čtvrtina pak na západní Ukrajinu. Zbytek si zvolil jih i východ.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Mluvčí nicméně podle agentury ITAR-TASS konstatoval, že ukrajinská krize dosud nevedla ke zvýšení počtu uprchlíků do ciziny, počet těchto běženců zůstává nízký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám