Hlavní obsah

Na Ukrajině bylo po převratu strženo na 300 Leninových soch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Na Ukrajině bylo po únorovém převratu strženo kolem 300 památníků bolševického vůdce Vladimira Uljanova-Lenina, 2200 jich ale ještě v ukrajinských městech stojí. V rozhovoru pro ukrajinské vysílání rozhlasové stanice Rádio Svoboda to řekla místoředitelka Ukrajinského ústavu národní paměti Alina Špaková.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Charkově strhli obří sochu LeninaVideo: Reuters

 
Článek

Zúčtovat s bývalým sovětským vládcem se některá ukrajinská města rozhodla už po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991, upozornila Špaková. Ve srovnání s dobou před 23 lety je dnes počet Leninových pomníků na Ukrajině asi poloviční.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zatím největší pozornost vyvolalo stržení obří Leninovy sochy ve východoukrajinském Charkově koncem září. Dvacet metrů vysoký kolos padl na demonstraci několika tisíc lidí. Trestní oznámení později místní policisté odložili s tím, že akci schválil charkovský gubernátor Ihor Baluta.

Foto: Sergey Kozlov, ČTK/AP

Strhávání sochy Lenina

Kromě Lenina mizí z náměstí a ulic i sochy dalších komunistických funkcionářů sovětské éry, například zakladatele tajné služby Felixe Dzeržinského. Netknuty podle Špakové zatím přežívají stovky, ba tisíce Leninových bust, reliéfů a pamětních desek.

Reklama

Výběr článků

Načítám