Hlavní obsah

Na Slovensku zadrželi vysoce postavené policisty

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Inspekce slovenského ministerstva vnitra zadržela ve čtvrtek vysoce postavené policejní funkcionáře pro údajnou spolupráci s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem, který je obviněn v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Podle slovenských médií je důvodem zadržení nezákonná lustrace novinářů a prokurátorů, k níž docházelo ještě před Kuciakovou vraždou.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Článek

„V souvislosti s vyšetřováním tzv. lustrací byly zadrženy tři osoby,“ uvedl tiskový odbor slovenského ministerstva vnitra bez dalších podrobností.

Podle slovenských médií byl zadržen bývalý ředitel zpravodajské jednotky finanční policie Pavol Vorobjov a současný zástupce ředitele národní finanční jednotky Milan Mihálik. Podle serveru hnonline.sk byl zadržen rovněž policista Michal Zubčák z odboru podpory řízení. Mihálik a Zubčák byli podle televize Markíza odpoledne propuštěni.

Několik měsíců před vraždou měli v databázi policejního prezidia lustrovat Kuciaka i další novináře a prokurátory. Televize Markíza uvedla, že lustrováno mělo být 28  novinářů. Při lustraci zjišťuje policista o občanovi základní údaje: bydliště, rodinné poměry, zda vlastní zbraň nebo automobil a podobně.

„Vorobjov loni v této souvislosti vypovídal na policii. Původně řekl, že postupoval na pokyn tehdejšího policejního prezidenta Tibora Gašpara, ale pak výpověď změnil,“ uvedl Denník N.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tisková konference po vraždě Jána Kuciaka v únoru 2018. Na snímku tehdejší slovenský premiér Robert Fico (vpředu), ministr vnitra Robert Kaliňák (vpravo) a policejní prezident Tibor Gašpar s odměnou milion eur v hotovosti

Gašpar popřel, že příkaz na lustraci vydal. „Pokud by se tyto informace potvrdily, je to velmi vážná věc, která podle mého názoru může splňovat zákonné znaky trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele,“ nechal se tehdy slyšet právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic.

Novinář Kuciak a jeho snoubenka byli zavražděni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. V souvislosti s vraždou bylo obviněno několik osob, mezi nimi také Kočner.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám