Hlavní obsah

Úniky do médií ohrožují vyšetřování Kuciakovy vraždy, míní prokurátor

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úniky a následná medializace informací z vyšetřovacího spisu vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové mohly poskytnout dostatečný čas podezřelým, aby se připravili na možné úkony policie. Je o tom přesvědčen speciální prokurátor Dušan Kováčik.

Foto: Profimedia.cz

Speciální prokurátor Dušan Kováčik

Článek

„Tak masivní únik informací ze spisu jsem za svou dlouholetou praxi nezažil. Vše se to děje pod pláštíkem nějakého veřejného zájmu,“ řekl Kováčik v úterý před poslanci výboru pro obranu a bezpečnost slovenského parlamentu.

Podle prokurátora dotčení lidé dopředu vědí, co se připravuje. „Pak jdete toho člověka vyslechnout a on má minimálně 14 dní na přípravu, aby nějakým způsobem hodnověrně vysvětlil některé skutečnosti,“ konstatoval Kováčik.

Upozornil například na medializaci komunikace podnikatele Mariana Kočnera, obviněného z Kuciakovy vraždy, přes aplikaci Threema. „Když je potřeba zajistit mobilní telefony, dovíme se, že téměř všichni mají nové mobily, protože o tom už dva týdny předem vědí,“ dodal.

Kováčik se obává, že publikování některých informací může reálně ohrozit výsledek vyšetřování. „Obávám se, zda budou tyto důkazy vůbec použitelné,“ upozornil prokurátor.

Demise náměstkyně

S Kočnerem měla přes zmíněnou aplikaci komunikovat například náměstkyně slovenského ministra spravedlnosti Monika Jankovská (Směr-sociální demokracie). Důrazně to popřela, ale minulý týden z funkce odstoupila. Zdůraznila, že odchází v zájmu své rodiny, která podle ní stejně jako ona trpí „mediálním lynčem“.

„Já tyto tlaky zvládám, ale má rodina nikoliv. Kočnera neznám a nikdy jsem s ním nekomunikovala,“ uvedla Jankovská na mimořádné tiskové konferenci. Řekla, že policistům dobrovolně odevzdala svůj mobilní telefon. „Dobrovolně jsem vydala i všechny přístupové kódy, protože nemám co tajit,“ řekla. Naznačila, že medializované informace byly získané z Kočnerova mobilu, s nímž mohlo být manipulováno.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Podle medializovaných informací si měl Kočner vyměnit až do svého loňského zadržení přes tisíc zpráv s osobou uvedenou v jeho mobilu jako Monika Jankovská. Kočner měl Jankovskou označovat slovním spojením „moje opička“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám