Hlavní obsah

Na Slovensku zadrželi elitního prokurátora, měl pomáhat zločineckému gangu

Právo, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Slovenská národní kriminální agentura NAKA zadržela ve čtvrtek šéfa úřadu speciální prokuratury Dušana Kováčika a vysokého policejního funkcionáře ze speciálního útvaru Norberta Pakšiho. Slovenský Denník N uvedl, že oba jsou podezřelí z napomáhání zločineckému gangu Takáčovci.

Foto: Profimedia.cz

Speciální prokurátor Dušan Kováčik

Článek

Zatím není jasné, z jakých konkrétních trestných činů byli obviněni. Policie ani prokuratura případ nekomentovaly. Speciální prokuratura dohlíží na vyšetřování nejzávažnější kriminality v zemi, jako jsou vraždy, korupční a extremistické delikty. Kováčik stojí v jejím čele už 17 let.

Podle listu svědek v jiném případu vypovídal, že Kováčik měl zajistit, aby prokuratura nepodala stížnost vůči rozhodnutí soudu, který v roce 2017 na kauci 100 tisíc eur propustil z vazby údajného šéfa zločineckého gangu. V minulosti musel Kováčik vysvětlovat, proč vložil na svůj účet 200 tisíc eur v hotovosti a kde je vzal. Policii tvrdil, že tuto částku mu půjčil bratr a tím to skončilo.

Pro Slovenku, která pomočila korán, si přišlo komando. Vyhrožovala Čaputové

Evropa

Kováčik byl obviněný z několika skutků, mezi jinými také z korupce. Potvrdila to mluvčí úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová. „V současnosti probíhají procesní úkony a vzhledem k jejich charakteru a obsahu se nebudeme blíže vyjadřovat," uvedla Tökölyová.

Informaci později doplnila slovenská policie na facebooku. Kováčik byl podle ní obviněn ze zločinu založení, zosnování a podporování zločinecké skupiny, ze zločinu přijímání úplatku a ze zločinu zneužití pravomocí veřejného činitele.

Místopředseda slovenského parlamentu Juraj Šeliga vyzval Kováčika, aby se okamžitě vzdal funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám