Hlavní obsah

Na Slovensku to bude o prsa. Směr těsně před Matovičem, Kotlebovci třetí, tvrdí průzkum

Právo, Ivav Vilček
Bratislava (Od našeho zpravodaje)

Nejsilnější vládní strana Směr-sociální demokracie by parlamentní volby na Slovensku těsně vyhrála se ziskem 17,2 procenta hlasů. Hned za ní by se umístilo hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče se ziskem 16,4 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění uskutečněném od 13. do 18. února 2020 a objednaného občanskou iniciativou 50.dní.sk.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci jdou k volbám za 10 dní

Článek

Na třetím místě by se umístila Lidové strana Naše Slovensko Mariana Kotleby, které by podle výsledků průzkumu dalo svůj hlas 10,4 % Slováků. Dále následuje koalice Progresivní Slovensko/Spolu se ziskem 9,1 procenta a strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky s 8,2 procenty.

Do parlamentu by se ještě dostala strana Jsme rodina (7,9 %), Svoboda a Solidarita (6,1 %) a Křesťanskodemokratické hnutí (5,2 %).

Slovenské volby: Matovič se dotahuje na Ficův Směr, ten ale útočí na Kisku

Evropa

Vládní strany Most-Híd (%) a Slovenská národní strana (3,6 %) by se do parlamentu nedostaly. Vládní koalici by tak podle tohoto průzkumu mohla sestavit současná opozice.

Průzkum moratoriu navzdory

Občanská iniciativa 50dní.sk si průzkum objednala u agentur Focus a AKO. Na Slovensku už v těchto dnech platí moratorium na zveřejňování výsledků průzkumů veřejného mínění. Průzkum si objednalo přes 9000 lidí, kteří na anketu přispěli finanční částkou a výsledky dostali mailem.

Další podobný průzkum provedou ještě 26. února. Parlamentní volby se konají 29. února 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám