Hlavní obsah

Na Sicílii pozatýkali mafiány z Cosa Nostry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palermo

Italská policie zatkla ve čtvrtek 22 osob z okolí bosse sicilské mafie Cosa Nostra pětapadesátiletého Mattea Messiny Denara, uvedl ve čtvrtek deník La Repubblica. Denaro je na prvním místě seznamu nejhledanějších mafiánů a spravedlnosti uniká už 25 let.

Foto: Alessandro Fucarini, ČTK/AP

Aktuální identikit Messiny Denara

Článek

„Tato operace je částí širšího vyšetřování, které si klade za cíl zadržet Mattea Messinu Denara. Policie se při něm snaží oslabit kriminální kruhy, o něž se (Denaro) opírá, a připravit je o ekonomické zdroje," informovala v tiskovém prohlášení policie. Mezi zadrženými jsou podle AFP Denarovi švagři Gaspare Somo a Rosario Allegra, kteří pro něj zařizovali ty nejdůležitější záležitosti.

Muži z mafiánských rodin působících v obcích v okolí sicilského města Trapani byli zatčeni na základě kódovaných vzkazů na útržcích papírků, takzvaných pizzini, jejichž prostřednictvím italské podsvětí komunikuje. Zadržení byli obviněni z mafiánského spolčování, vydírání a z nelegálního držení zbraní. Podobná razie byla podniknuta už minulý měsíc, kdy bylo zadrženo jedenáct lidí po podezřelém prodeji šedesáti hektarů pozemků.

Pětapadesátiletý Denaro je na útěku do roku 1993. Je považován za následníka minulých šéfů Cosa Nostry Salvatora Tota Riiny a Bernarda Provenzana, kteří v uplynulých letech zemřeli ve vězení. Jeden z mafiánských vrahů, který prohlásil, že jeho oběti by naplnily celý hřbitov, řekl, že podle něj se Deanro po smrti Riiny stal kápem všech kápů.

Foto: Alessandro Fucarini, ČTK/AP

Aktuální identikit Messiny Denara

Jediná známá fotografie tohoto mafiánského bosse pochází z 90. let minulého století, ale deník La Repubblica ve čtvrtek zveřejnil jeho poslední identikit. V nepřítomnosti byl za vraždy, jež spáchal a na nichž se podílel, odsouzen k doživotí.

Zadržený schvaloval vraždu teenagera

Italská média současně zveřejnila úryvky z odposlechů z vyšetřování. Jeden ze zadržených schvaluje vraždu 14letého Giuseppa Di Mattea, jehož Cosa Nostra držela v zajetí dva roky, protože jeho otec začal spolupracovat se spravedlností. V roce 1996 byl chlapec na základě rozhodnutí Giovanniho Bruscy zavražděn a jeho tělo rozpuštěno v kyselině. Příbuzným v odposlouchávaném rozhovoru řekl: "Myslíte si, že (Brusca) neudělal správnou věc? Dobře udělal! Je správné nezatahovat do sporů děti, ale 700 dní, to jsou dva roky, tak proč jste nestáhli výpověď? Nestarali jste se o své dítě.“

Další odposlouchávaný zase řekl, že stejně jako má sochy v jižní Itálii populární světec Padre Pio, měli by je mít i Denaro a jeho otec, který zemřel v roce 1993.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám