Hlavní obsah

Na pohřbu šéfredaktora Charlie Hebdo zněla Internacionála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Za účasti stovek lidí z řad blízkých, členů vlády a dalších obyvatel se v pátek v městečku Pontoise u Paříže uskutečnil pohřeb slavného karikaturisty a šéfredaktora satirického týdeníku Charlie Hebdo Stéphanea Charbonniera, přezdívaného Charb. Minulý týden ho spolu s dalšími lidmi v redakci zavraždili dva islamisté.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Pohřeb Stephana Charbonniera

Článek

Vedle rodiny zabitého novináře a přeživších členů redakce Charlie Hebdo na pohřeb dorazily ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová, ministryně školství Najat Vallaudová-Belkacemová a ministryně kultury Fleur Pellerinová.

Na úvod posledního rozloučení se sedmačtyřicetiletým mužem, který podporoval Francouzskou komunistickou stranu, zazněla Internacionála a mohutný potlesk. „Charlie bude žít! Tvrdohlaví dnes oplakávají svého hrdinu a srdce se jim dme pýchou při vzpomínce na Charba. Zde leží jeden z prvních karikaturistů v dějinách, který zemřel kvůli tomu, co tvořil,” prohlásil při obřadu šéf radikální levice Jean-Luc Mélenchon.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní, přátelé i členové vlády se přišli naposled rozloučit se zavražděným šéfredaktorem časopisu Charlie HebdoVideo: Reuters

Zavražděný karikaturista, jehož týmu islamisté vyčítají podle nich urážlivé zobrazování proroka Mohameda, působil v několika médiích a do Charlie Hebdo nastoupil v roce 1992. V roce 2011 po vydání zvláštního čísla nazvaného Charia Hebdo, které se vysmívalo islámským radikálům, byla redakce týdeníku podpálena a Charbonnier dostával výhrůžky smrtí. Od té doby byl pod policejní ochranou.

Foto: Reuters

Pohřeb šéfredaktora Charba

Charbonnier si pro svůj další život a tvorbu vypůjčil výrok španělské levicové političky z dob občanské války koncem 30. let Dolores Ibárruri, že raději zemře vestoje, než by žil na kolenou. „Nemám děti, nemám ženu, nemám auto a ani žádné dluhy,” odpovídal s nadsázkou na otázky, zda se bojí o svůj život.

Spolu s Charbonnierem islamisté v redakci 7. ledna postříleli dalších 11 osob. Většina včetně Wolinského a Tignousea byla pohřbena ve čtvrtek, kdy byl také pohřben v Châlons-en-Champagne 170 kilometrů východně od Paříže šestasedmdesátiletý Jean Cabut, který za svou skoro šedesátiletou kariéru nakreslil více než 35 000 obrázků.

V pátek budou pohřbeni ještě korektor Moustapha Ourrad, který je původem z Alžírska, a karikaturista Philippe Honoré.

Reklama

Výběr článků

Načítám