Hlavní obsah

Na moskevském letišti zabil sebevražedný atentátník 35 lidí

Moskva
Aktualizováno

Silný výbuch v pondělí odpoledne otřásl příletovou halou moskevského mezinárodního letiště Domodědovo. Nejméně 35 lidí zahynulo, asi 136 lidí je zraněno, z nich je na 20 osob podle zdravotníků v kritickém stavu, informovalo ministerstvo zdravotnictví. Zdroje citované agenturou Interfax uvedly, že výbuch byl dílem sebevražedného atentátníka.

Článek

Na jednom záznamu už vyšetřovatelé objevili záběr zachycující okamžik, kdy sebevražedný atentátník nálož odpálil. Podle ruské televize útočník před explozí vykřikl: "Všechny vás zabiju!"

Bomba měla podle různých zdrojů sílu tří až sedmi kilogramů TNT a byla naplněna kovovými součástkami. K explozi došlo krátce po půl třetí SEČ. Zranění mají nejčastěji popáleniny, otřesy mozku a tržné rány od šrapnelu.

Útočník byl "kavkazského vzhledu", který se v okamžiku výbuchu pohyboval ve velkém davu lidí. Podle agentury RIA Novosti policie část útočníkova těla již identifikovala - v letištní hale byla nalezena jeho utržená hlava.

Policisté nyní pátrají po třech údajných spolupachatelích, kteří by mohli být s útokem spojeni a atentátníka na letiště podle záznamu z letištních kamer doprovázeli. Státní agentura ITAR-TASS v pondělí upozornila, že plány atentátníků usnadnily velké nedostatky v bezpečnostním zajištění letiště. Útočníci bez problémů přinesli do letištních prostor trhavinu, aniž by vzbudili pozornost ostrahy.

Foto: Právo

Orientační plán letiště s význačeným místem výbuchu.

Ruské úřady zatím přesný seznam mrtvých a zraněných nevydaly. Mezi mrtvými jsou podle lékařů nejméně dva Britové, mezi zraněnými několik občanů Tádžikistánu, prověřuje se totožnost dalších zraněných cizinců - Itala, Němce, Srba, Francouze a Turka. Většina postižených ale pochází z Ruska, jsou to hlavně lidé čekající v hale na přílet svých blízkých, ale například i moskevští taxikáři.

Po explozi došlo podle serveru lifenews.ru k částečnému zhroucení zasažené budovy, kterou zároveň zachvátily plameny.

Foto: Reuters

Členové Federální bezpečnostní služby na letišti Demodědovo v Moskvě po atentátu

Velvyslanec ČR v ruské federaci Petr Kolář v ČT řekl, že nemá informace o případných zraněných českých turistech. V této době žádné letadlo mířící do Česka z letiště nestartovalo, řekl.

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv na zvláštním zasedání v prezidentské rezidenci Gorkij

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v první reakci popsal, co se stalo. Vyjádřil soustrast všem pozůstalým po obětech. Prokuratoře přikazuje, aby vše pečlivě vyšetřila.

"Přiletěl jsem z Londýna, vyzvedl si zavazadla a šel na něco k jídlu do  odletové haly. Ani jsem si nesedl, když vším otřásla ohromná exploze," popisuje okamžik výbuchu mladík jménem Saša, který přiletěl letadlem společnosti British Airways.

Řinčení skla se mísilo s křikem vyděšených lidí a všude se začal valit kouř. Saša okamžitě vyběhl k směrem k východu, kde potkal známého a společně utíkali dál od letiště.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Záchranáři odvážejí zraněného z moskevského letiště Domodědovo.

Nálož vybuchla v příletové hale pro mezinárodní linky někde u celní zóny, kde lidé čekali na své známé, kteří právě přiletěli.

Na letišti propukl neřiditelný chaos, kdy se vyděšení lidé dali na útěk. Letiště jeho zaměstnanci evakuují, cestující vyvádějí nouzovými východy. Domodědovo je ze tří moskevských letišť největší, patří také k největším v Evropě.

Letištní hala byla plná dýmu, konečná bilance výbuchu může být podle očitých svědků ještě vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Ruské letiště Moskva-Domodědovo

"Na letišti Domodědovo je v odletové zóně sice vyspělý systém detekce výbušnin, ale na příletech není," upozornil nezávislý expert na leteckou bezpečnost Andrej Gusev. Bomba podle něj byla propašována na palubu jednoho z přilétajících letadel. Zřejmě měla vybuchnout ve vzduchu a kvůli selhání vybuchla až po přistání. Na letiště přilétají letadla i z Ruskem kontrolovaného Kavkazu a muslimských zemí, které nemají zdaleka tak přísné kontroly.

Podle agentury Interfax však bombu odpálil sebevražedný atentátník. Policie vyhlásila pátrání po třech mužích. „Na přípravě útoku se mohli podílet tři muži, kteří nějakou dobu žili na území hlavního města. Vyhlásili jsme po nich pátrání,“ řekl policejní zdroj agentury Interfax.

Při výbuchu se zranila herečka Fialová

Televize Markíza informovala, že nedaleko místa exploze byli i slovenští herci Zuzana Fialová a Luboš Kostelný. Fialová televizi Markíza potvrdila, že byla lehce zraněna a podstoupila ošetření v nemocnici. [celá zpráva]

Jak pro Novinky uvedla mluvčí Českých aerolinií (ČSA) Hana Hejsková, ČSA na inkriminované letiště nelétají. "Létáme na letiště Šeremetěvo," informovala Hejsková.

Teroristické útoky v Moskvě a okolí s deseti a více oběťmi od roku 1999:
9. září 1999 - Výbuch na sídlišti Pečatniki na jihovýchodě města si vyžádal 109 mrtvých a přes 200 zraněných. Kreml z útoků obvinil čečenské povstalce.
13. září 1999 - Exploze devítipatrového obytného domu na ulici Kaširské šosse na jihu města si vyžádala 124 mrtvých. Vláda obvinila z útoku teroristy z Čečenska.
8. srpna 2000 - Třináct osob zahynulo a téměř sto bylo zraněno při explozi, která otřásla podchodem na Puškinově náměstí. Následně pyrotechnici zneškodnili druhou bombu, která byla nastražena poblíž místa první exploze.
26. října 2002 - Po útoku komanda na divadlo Dubrovka, které obsadili čečenští teroristé, zemřelo 129 civilistů a 40 teroristů. Většina z nich se otrávila plynem, který byl použit při zásahu.
5. července 2003 - Při útocích dvou sebevražedných atentátnic na letišti Tušino, kde se konal rockový festival, zahynulo 16 lidí, včetně atentátnic; několik desítek osob bylo zraněno.
6. února 2004 - Sebevražedný atentátník způsobil výbuch v metru mezi stanicemi Paveleckaja a Avtozavodskaja; zahynulo 42 lidí včetně atentátníka.
24. srpna 2004 - Téměř současně se zřítila dvě ruská letadla TU-134 a TU-154, která v rozmezí 40 minut startovala z letiště Domodědovo. Neštěstí, při němž zahynulo 89 lidí, způsobily podle ruské prokuratury dvě čečenské sebevražedné atentátnice.
31. srpna 2004 - Při bombovém útoku sebevražedné atentátnice u stanice metra Rižskaja zahynulo deset lidí. K útoku se přihlásili islámští extremisté napojení na Al-Káidu Brigády Islámbulího, kteří se přiznali i k útokům na dvě ruská letadla 24. srpna 2004.
21. srpna 2006 - Obětí exploze na Čerkizovském trhu na severovýchodě metropole se stalo 14 lidí a 50 osob bylo zraněno.
27. listopadu 2009 - Luxusní Něvský expres, směřující z Moskvy do Petrohradu, vykolejil po výbuchu bomby asi 25 kilometrů od železniční zastávky Bologoje; zahynulo 28 lidí (poslední oběť zemřela v lednu 2010 v nemocnici v Moskvě).
29. března 2010 - Sebevražedné atentátnice odpálily tři kilogramy trhaviny v moskevském metru. Výbuchy usmrtily 38 lidí a desítky dalších zranily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám