Hlavní obsah

Na moři zlikvidovali syrské zásoby prekurzorů sarinu

– Haag

Veškeré syrské zásoby látek určených na výrobu nervového plynu sarin byly zničeny. V Haagu o tom ve středu večer informovala mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Foto: Profimedia.cz

Loď MV Cape Ray určená k likvidaci syrského chemického arzenálu

Článek

Prekurzory sarinu byly likvidovány na americké lodi MV Cape Ray, která pluje v mezinárodních vodách Středozemního moře. Přepravovala 581 tun nebezpečných chemikálií, které byly zlikvidovány pomocí hydrolýzy. Na lodi byly instalovány dvě hydrolyzační jednotky vyvinuté v roce 2013 americkou armádou.

Loď nyní likviduje 22 tun chemikálií používaných při výrobě yperitu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zbylé chemické látky budou po skončení celé operace převezeny do speciálních zařízení v Německu a Finsku, kde budou rozloženy na neškodné sloučeniny. Likvidaci syrských chemických zbraní Američané zahájili na počátku července.

Chemikálie byly likvidovány na základě dohody, podle níž se Sýrie loni zavázala, že se zřekne chemických zbraní. Dohoda ušetřila Damašek hrozby amerického zásahu po chemickém útoku u metropole, při němž byly loni 21. srpna zabity stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám