Hlavní obsah

Na místě letecké tragédie na Slovensku navěsili na dráty balony. Čtyři roky po nehodě

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Životy čtyř lidí si 17. července 2015 vyžádala nehoda záchranářského vrtulníku, k níž došlo poté, co pilot oslepený sluncem přehlédl nad řekou Hornád ve Slovenském ráji dráty elektrického vedení. Více než čtyři roky po nehodě byly v uplynulých dnech na elektrické vedení umístěny signalizační balony, které mají podobným tragédiím zabránit.

Foto: Operační středisko záchranné zdravotní služby SR

Havarovaný vrtulník v roklině ve Slovenském ráji

Článek

Marek Leskovjanský ze správy národního parku Slovenský ráj deníku Korzár řekl, že k tomuto kroku vedla celá řada složitých jednání.

„V části nad řekou Hornád jsou už v současnosti všechny dráty označeny signalizačními balony požadované velikosti. Spokojenost s tím vyjádřila i vrtulníková záchranná služba,“ řekl Leskovjanský.

Původně byly na elektrické vedení umístěny jen malé reflexní prvky, které ale nebyly z hlediska bezpečnosti dostatečné. Pak byly na dráty umístěny menší signalizační balony, a nakonec požadované větší.

„Cítil jsem osobní odpovědnost vůči těm, kteří ve vrtulníku zahynuli,“ dodal Leskovjanský, který při pádu vrtulníku ztratil bratra Dušana, jenž byl náčelníkem horské záchranné služby Slovenský ráj.

Na Slovensku havaroval záchranářský vrtulník, posádka zahynula

Evropa

K tragické nehodě došlo, když posádka letěla na pomoc desetiletému chlapci, který se zranil při pádu v roklině. Při havárii zahynul 44letý pilot, 34letý záchranář, 45letý lékař a 37letý člen horské záchranné služby.

Let proti zapadajícímu slunci uskutečnili letečtí záchranáři pravděpodobně v časové tísni, když spěchali ke zraněnému dítěti. Vyšetřovatelé potvrdili, že vrtulník italské výroby Agusta A-109 byl v dobrém technickém stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám