Hlavní obsah

Na Krymu zadrželi Rusku podezřelou ze špionáže pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sevastopol

Sevastopolský soud v pátek poslal na dva měsíce do vazby Rusku, která je podezřelá, že prováděla na anektovaném Krymu špionáž pro Ukrajinu, uvedla agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Ženu podezírají, že sbírala informace vojenského charakteru. Na snímku lodě v Sevastopolu (ilustrační foto)

Článek

Zpráva přichází krátce poté, co ruská tajná služba FSB oznámila, že v Sevastopolu na anektovaném Krymu zadržela Rusku podezřelou z práce pro ukrajinskou armádní rozvědku.

„Poslali ji na dva měsíce do vazby,” uvedl představitel soudu v Sevastopolu.

FSB před tím oznámila, že ve státním zájmu byla zadržena občanka Ruska, kterou „naverbovaly ukrajinské tajné služby”, aby na základě instrukcí vedení rozvědky ukrajinského ministerstva obrany „sbírala v Rusku tajné informace vojenského charakteru”.

Foto: Sputnik, Reuters

Šéf ruské FSB Alexander Bortnikov

Žena je stíhána za velezradu na základě paragrafu 275 ruského trestního zákoníku. Hrozí jí až 20 let vězení.

Válka špionů

Rusko a Ukrajina si navzájem zatýkají lidi podezřelé ze špionáže. FSB tento měsíc uvedla, že ve městě Aksaj poblíž hranic s Ukrajinou zadržela ruského důstojníka pro podezření, že ukrajinské rozvědce předával údaje o ruských vojácích, připomněl deník Vedomosti.

Minulý měsíc soud v Rostovu poslal na 12 let do vězení penzistu z pohraniční vsi Čertkovo, který se podle soudu dopustil vlastizrady tím, že ukrajinským tajným službám předával informace o rozmístění ruské vojenské techniky. Podezřelý se ještě během vyšetřování ke špionáži přiznal, napsala agentura RIA Novosti.

Plukovníka v Rakousku obžalovali ze špionáže pro Moskvu

Evropa

Ukrajinská tajná služba SBU tento měsíc informovala o případu bývalého policisty, kterého během návštěvy anektovaného Krymu v roce 2014 zverbovali ke špionáži pro Rusko dva „přeběhlí” agenti SBU, kteří po anexi přešli do služeb FSB.

Bývalý policista podle SBU svolil s tím, že za peníze bude předávat údaje o ukrajinských vojenských jednotkách, záložnících, nacionalistech a dobrovolnících válčících s proruskými nacionalisty na východě Ukrajiny. SBU tvrdí, že špiona dopadla letos v červenci a že ho tento měsíc soud poslal na 12 let do vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Nora odsoudili v Rusku za špionáž na 14 let

Ruský soud v úterý poslal na 14 roků do vězení za špionáž norského občana Frodeho Berga. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní verdikt pravděpodobně...

Výběr článků

Načítám