Hlavní obsah

Na Islandu zadrželi pronajatý český airbus kvůli nezaplacenému poplatku

Reykjavík/Praha

Airbus A-320 společnosti Holidays Czech Airlines byl zadržen na islandském mezinárodním letišti Keflavík, uvedl islandský web Víkurfréttir. Důvodem byl nezaplacený letištní poplatek. Ten nezaplatila společnost Iceland Express, jež si stroj od české společnosti pronajala.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Boeing 737 v barvách Holidays Czech Airlines. Ilustrační foto

Článek

Iceland Express si stroj jen pronajal. Je přepravcem, jenže podle zákonů letecké přepravy hradí poplatky provozovatel letadla, tvrdí islandský web.

Mluvčí Českého aeroholdingu Hana Hejsková k případu pro Novinky pouze uvedla: „Je třeba zdůraznit, že Holidays Czech Airlines nemají žádné závazky spojené s operováním pro Iceland Express. Holidays Czech Airlines byly pouze dodavatelem Iceland Express, který využíval takzvaný ACMI pronájem posádek a letadel.“

Dodala, že smluvním partnerem keflavíckého letiště je Iceland Express, a ne Holidays.

Záležitost tedy budou muset řešit právníci.

Konkurenční aerolinky WOW Air ve středu oznámily, že Iceland Express přebírají. To potvrdila mluvčí Hejsková: „Mohu potvrdit, že Holidays Czech Airlines ve středu pozastavily lety realizované pro společnost Iceland Express. Důvodem je změna vlastníka Iceland Express, kterým je nyní společnost WOW Air. V Keflavíku nyní probíhá formální řešení ukončení činnosti pro Iceland Express.

Reklama

Výběr článků

Načítám