Hlavní obsah

Na humanitární vízum není nárok. Ani v zoufalé situaci, rozhodl Evropský soudní dvůr

Právo, Novinky, jz, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Členské státy EU nejsou povinny udělit migrantům vízum z humanitárních důvodů, rozhodl v úterý Evropský soudní dvůr. Argumentuje tím, že z evropského práva žádná taková povinnost nevyplývá. Mohou to ale učinit na základě vnitrostátního práva.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Běženci v přístavu na italské Sicílii

Článek

Evropský soudní dvůr rozhodoval v případě syrské rodiny se třemi dětmi z Aleppa, která utekla do Libanonu. Loni v říjnu tam na belgickém velvyslanectví její členové požádali o humanitární vízum, aby mohli v Belgii zahájit azylové řízení.

V žádosti o vízum uvedli, že v Aleppu je špatná bezpečnostní situace a jim jako pravoslavným křesťanům hrozí pronásledování. Jeden člen rodiny byl podle jejich vyjádření unesen a mučen a propuštěn byl až po zaplacení vysokého výkupného.

Belgie z obav, že by ji zaplavily tisíce dalších uprchlíků, žádost o toto vízum zamítla. Své rozhodnutí odůvodnila mimo jiné tím, že členské státy nejsou povinny přijmout každého, kdo žije v zoufalé situaci.

Rodina se ale odvolala a případ skončil na nejvyšší soudní instanci EU. Ta měla rozhodnout, jak aplikovat vízová pravidla a odpovídající ustanovení Listiny základních práv EU.

Maďarsko vpustí jen ty s azylem

Maďarský parlament v úterý zpřísnil pravidla pro migranty. Na své území pustí pouze ty, kterým bude v zemi udělen azyl. Nová, tvrdší pravidla podpořilo 138 poslanců vládní strany FIDESZ Viktora Orbána a opoziční strany Jobbik.

Nová nařízení v praxi znamenají, že nelegální migrant, který bude zadržen kdekoli na maďarském území, bude vrácen do tranzitní zóny umístěné na srbsko-maďarské hranici, kde může požádat o azyl. Až do vyřízení své žádosti nebude vpuštěn na maďarské území.

Dosavadních asi 600 žadatelů o azyl, kteří jsou nyní umístěni v uprchlických táborech ve vnitrozemí s možností volného pohybu, bude rovněž přemístěno do zmíněných tranzitních zón na hranicích. Maďarsko proto začalo rozšiřovat dvě tranzitní zóny u obce Röszke a města Tompa na hranicích se Srbskem.

Šéf úřadu maďarské vlády János Lázár zpřísnění pravidel odůvodnil zvýšeným bezpečnostním rizikem a hrozbou terorismu, které souvisí s migrační krizí.

Druhá bariéra

Maďarsko v současnosti zesiluje hraniční bariéru na 175 kilometrů dlouhé srbsko-maďarské hranici. Druhá linie plotu bude opatřena termokamerami a na každých 10 až 15 centimetrech budou dotyková čidla. Mezi stávající a druhou bariérou bude vybudována zpevněná silnice, která umožní rychlejší pohyb vozidel policie a armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám