Hlavní obsah

Na hranici s Řeckem zastřelili migranta, píší v Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Na řecko-turecké hranici zemřel syrský uprchlík, když se snažil dostat do Řecka. Zastřelila ho řecká pohraniční stráž, uvedl pondělní turecký deník Daily Sabah a zveřejnil na Twitteru video. Mluvčí řecké vlády to popřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se na tureckých hranicích střetli s řeckou policiíVideo: Reuters

 
Článek

Podle listu byl zastřelen syrský uprchlík z Aleppa Ahmad abú Amad. List uvedl, že ho střela řeckých pohraničníků zasáhla do krku a on podlehl svým zraněním v pondělí brzy ráno. Tělo oběti bylo přepraveno do Turecka. List zveřejnil video.

Z vyjádření listu není jasné, kde se incident stal a kdy a kde byl Syřan ošetřen.

„Video, které ukazuje smrt na řecko-turecké hranici, je falešná zpráva,” uvedl mluvčí řecké vlády Stelios Petsas. „Vyzýváme všechny, aby byli opatrní, když šíří falešné zprávy turecké propagandy.

Do EU chce 100 000 migrantů

Daily Sabah uvedl, že sto tisíc migrantů se pokouší dostat do Řecka, kam nejsou vpuštěni. Někteří musejí od pátku spát pod širým nebem, teploty přitom v noci klesají k nule.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Běženci z Afghánistánu, kteří se dostali na člunu do Řecka, jdou po pobřeží u vesnice Skala Sikamias.

Silně provládní list napsal, že řečtí pohraničníci proti migrantům od pátku používají slzný plyn a ohlušující granáty. Řecké úřady podle něj uvedly, že už v pátek zadržely 66 migrantů, z nichž 17 jich bylo ve zrychleném procesu odsouzeno do vězení na 3,5 roku. Jednalo se o afghánské běžence.

V sobotu bylo zadrženo dalších 70 lidí, kteří se pokoušeli dostat do země ilegálně.

Turecko v neděli odmítlo řecké tvrzení, že se do Řecka dostaly jen desítky migrantů. Videa a fotografie zachycují velké skupiny lidí, kteří se dostali přes řeku Evros na gumových člunech.

Řekové neříkají pravdu, tvrdí Turci 

Nejmenovaný turecký představitel uvedl: „Moji pozornost vzbudilo, že řecké ministerstvo zahraničí obvinilo Turecko, že se zapojuje do dezinformační kampaně ohledně počtu běženců, kteří se dostali na území EU. Podle zpráv médií jsou naši řečtí přátelé přesvědčeni, že jen 73 uprchlíků dosáhlo jejich území. Nemám žádný důvod věřit, že by řečtí představitelé chtěli záměrně balamutit své občany, ale chtěl bych sdílet nějaké obrázky a videa, které vyvolávají vážné pochybnosti o datech řeckého ministerstva zahraničí.”

Podle tureckého ministra vnitra Süleymana Soyla překročilo tureckou hranici s Bulharskem a Řeckem 100 577 migrantů. Z jeho vyjádření ale neplyne, kolik jich zůstalo v území nikoho mezi zeměmi a kolik se jich dostalo na území zemí EU.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Rozdělování jídla migrantům u hranic s Řeckem u přechodu Pazarkule

Minulý týden Turecko oznámilo, že nebude migrantům bránit v cestě do EU, jak se zavázalo v dohodě s Bruselem. Turecko to udělalo v době, kdy postupuje syrská armáda v provincii Idlib a k syrsko-turecké hranici uteklo dalších 1,2 milionu Syřanů. V Turecku už přitom je 3,7 milionu Syřanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám