Hlavní obsah

Na Concordii byli černí pasažéři, mrtvých může být více

• Aktualizováno

Záchranáři pátrající po obětech lodního neštěstí u italských břehů v neděli připustili, že mrtvých může být mnohem víc, uvedla agentura AP. Na lodi Costa Concordia se podle nich nacházelo zatím neznámé množství černých pasažérů. Oznámili také nález dalšího ženského těla, počet obětí tak vzrostl na 13.

Foto: ČTK/AP

Převrácená Costa Concordia u italského ostrova Giglio

Článek

Dalších 19 osob, především německých turistů, je nadále oficiálně pohřešováno. Záchranné práce na místě nehody italské výletní lodi Costa Concordia pokračovaly s přestávkami i o víkendu.

Stejně jako ve většině ostatních případů měla nalezená oběť havárie na sobě nataženou záchrannou vestu.

„Mohlo tam být X lidí, o kterých nevíme, že byli na palubě, kteří tam byli potají,“ řekl vyšetřovatel Franco Gabrielli, který má na starosti záchranné práce.

Gabrielli vysvětlil, že italské úřady kontaktovali příbuzní neznámé ženy z Maďarska s tím, že jim měla telefonovat z paluby výletní lodi a od nehody o ní neslyšeli. Podle záchranářů je možné, že tělo ženy už potápěči vylovili a je jedním z těch, které se dosud nepodařilo identifikovat. Zatím byla potvrzena totožnost u osmi ze 13 utopených osob.

Naděje mizivé

Záchranáři byli donuceni přerušit na mnoho hodin pátrání uvnitř lodi v sobotu i dnes, a to pokaždé, kdy se loď uvízlá na dvou skalních výběžcích pohnula a hrozilo, že se sesune do hlubin. Prohledávání je nebezpečné a pomalé. Loď má při délce tří fotbalových hřišť a výšce 20patrového domu 17 palub a více než 1500 kajut. Voda v místě tragédie je navíc velmi chladná a od ztroskotání uplynul více než týden. Naděje na to, že budou nezvěstní nalezeni živí, jsou o to mizivější.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havarovaná loď se opět pohnula, záchranáři pozastavili práciVideo: Reuters

Pokračuje také vyšetřování kapitána Franceska Schettina, který připustil vinu za navedení lodě příliš blízko k břehu, ale odmítá obvinění, že zavolal příliš pozdě pomoc a úmyslně předčasně opustil potápějící se plavidlo v průběhu evakuace více něž 4000 lidí na palubě. Vyšetřovatelé také prošetřují jeho tvrzení, že po nárazu stihl navést loď na mělčinu, a má tak zásluhu na přežití těch, kteří se zachránili.

Potápěči v sobotu vytáhli z vraku pevný počítačový disk a dokumenty, které by mohly pomoci nehodu vyšetřit.

Společnost Costa Crociere, která ztroskotanou loď vlastní a která se od kapitána distancovala, se sama řadí mezi poškozené. Tvrdí, že kapitán se s žádostí o pomoc a zahájením evakuace zpozdil a že jí poskytoval falešné informace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Matka čeká na pětiletou dceru, která je na seznamu pohřešovanýchVideo: Reuters

Současně se záchrannými pracemi vrcholí přípravy na odčerpání zhruba 2400 tun nafty z nádrží parníku, které by se mohly vylít do moře a způsobit velkou ekologickou katastrofu. V pátek večer byly kolem vraku umístěny plovoucí zátarasy na ochranu pobřeží před možným únikem paliva. Kolem lodi jsou na hladině skvrny lehkého paliva. Úřady ale ujistily, že jde o velmi malé množství, které nepochází z palivových nádrží, ale z motorů záchranných člunů či mazadel ze strojovny. Toto znečištění je prý zcela pod kontrolou záchranářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám