Hlavní obsah

Na Británii se řítí nejsilnější bouře za 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Směrem k Británii se blíží bouře Eunice, kvůli které může v pátek na pobřeží jihozápadní Anglie a Walesu udeřit vítr o síle orkánu s rychlostí až 150 kilometrů v hodině. Meteorologická služba proto vydala nejvyšší stupeň varování. Lidé podle ní mohou být v ohrožení života kvůli létajícím troskám a pravděpodobné je i vážné poškození budov a elektrického vedení.

Foto: Windy

Předpověď serveru Windy.com

Článek

Varování před silným větrem platí také na severu a severozápadě Francie. Meteorologové varují, že se bude jednat o zřejmě nejsilnější bouři za posledních třicet let.

„Je to nejsilnější bouře za poslední léta a je potřeba zajistit všechny volně stojící předměty, zejména trampolíny, a pokud možno zůstat uvnitř, pokud bydlíte v nejzasaženější oblasti,” uvedl Aidan McGivern z meteorologické služby.

Jeho kolegyně Becky Mitchellová dodává: „Za posledních třicet let jsme zažili několik bouří, které přinesly podobné nárazy větru. Podobné nárazy, jako očekáváme v pátek, přinesla bouře Burns Day v roce 1990.”

Vítr bude řádit dál, varovali meteorologové

Domácí

Varování kvůli větru bude v platnosti od pátečních časných ranních hodin, skončit má večer. Nejvyšší stupeň platí pro západní pobřeží jihoanglických hrabství Devon, Cornwall a Somerset a jižní část Walesu, o stupeň nižší varování pak pro celý zbytek Walesu a západní část Anglie až k Manchesteru. Kromě toho meteorologové vydali dvě desítky varování před povodněmi, která platí kvůli vlnám a vysokému přílivu zejména u ústí řek.

„Silný vítr může přinést záplavy zejména na západním, jihozápadním a jižním pobřeží. Zejména pak v pátek ráno a dopoledne,” uvedla Kathrine Smithová z Agentury pro životní prostředí.

Ve Walesu nevyjedou vlaky 

Kvůli bouři a přípravám na ni jednal krizový štáb COBRA. Premiér Boris Johnson poté řekl, že armáda bude v pohotovosti a bude připravená okamžitě pomoci v zasažených oblastech.

Foukat bude dál, teploty ale zůstanou vysoko

Počasí

S ohledem na varování meteorologů v pátek ve Walesu nevyjedou žádné vlaky, narušení spojů ale předpokládají i další dopravci. „Budeme dělat vše, co je v našich silách, aby spoje v pátek jezdily spolehlivě a bezpečně, ale kvůli tomu, že má udeřit tak silný vítr, budou nejspíš zpoždění a další narušení provozu nevyhnutelná,” řekl Jake Kelly z železniční společnosti Network Rail.

Na mnoha místech zůstanou v pátek zavřené školy. Vyučovat se nebude ve stovkách školních zařízení na severu Walesu, doporučení zavřít dostaly i školy v Bristolu. Své brány zavře rovněž řada zábavních parků či zoologická zahrada v Chesteru, mimo provoz bude i londýnské vyhlídkové obří kolo London Eye.

Varování před silným větrem, který přinese přechod bouře Eunice, platí také na severu a severozápadě Francie, napsala agentura AFP. Podle služby Météo France tam bude vítr v nárazech dosahovat rychlosti až 140 kilometrů v hodině a může narušit dopravu a poškodit elektrické či telefonní sítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám