Hlavní obsah

Muž s transplantovaným obličejem se ukázal na veřejnosti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Španěl, jemuž lékaři v březnu jako vůbec prvnímu člověku na světě transplantovali celý obličej, se v pondělí poprvé ukázal na veřejnosti. Jednatřicetiletý muž označovaný pouze jako Oskar před televizními kamerami v Barceloně především poděkoval lékařům z místní nemocnice Vall d'Hebron, kteří zákrok prováděli, a dárci.

Foto: Marti Fradera, Reuters

Oskar se před pěti lety nešťastnou náhodou střelil do obličeje.

Článek

Oskar měl během tiskové konference potíže hovořit. Až donedávna nemohl sám dýchat nebo přijímat potravu poté, co se před pěti lety nešťastnou náhodou střelil do obličeje. Lékaři mu v březnu během 24hodinové operace nasadili nové čelisti, nos, lícní kosti, svaly, zuby či víčka.

Podle šéfa týmu chirurgů Joan Perea Barreta, který rozhodl o Oskarově propuštění, bude muž potřebovat další rok až rok a půl fyzioterapie, než jeho obličej znovu nabude až 90 procent svých funkcí.

Oskar nyní může pít a přijímat měkkou potravu. Mluví, i když s potížemi, už dva měsíce. Rovněž se do jeho obličeje vrátila citlivost a rostou mu vousy. Dvakrát od operace se ale už dostavila odmítavá reakce organismu a Oskar stále nemůže úplně zavřít oči.

Novinářům muž řekl, že se těší na obyčejné věci jako je oběd s rodinou.

První transplantace obličeje, byť částečná, byla provedena ve Francii v roce 2005. Od té doby následovala více než desítka dalších. Tři z nich uskutečnili ve Španělsku.

Foto: Marti Fradera, Reuters

Muž podstoupil transplantaci celého obličeje v březnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám