Hlavní obsah

Muž zadržený v Paříži byl loni v nepřítomnosti souzen s Abaaoudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Muž, kterého policie v noci na pátek zadržela v Paříži kvůli podezření z přípravy atentátu, byl loni v červenci v Bruselu odsouzen v nepřítomnosti spolu s Abdelhamidem Abaaoudem, předpokládaným organizátorem listopadových útoků ve francouzské metropoli. Abaaouda francouzská policie ještě v listopadu zabila. Informovala o tom v pátek agentura AFP s odvoláním na policejní zdroj.

Foto: Profimedia.cz

Policisté při protiteroristické akci v Paříži

Článek

Policie tohoto muže - podle agentury AP je jím 34letý Reda Kriket - zadržela v jednom bytě na pařížském předměstí Boulogne Billancourt, kde bylo také objeveno menší množství výbušnin.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve ještě ve čtvrtek večer sdělil, že zadrženým je Francouz, který je podezřelý z přípravy dalšího atentátu ve Francii. Příprava útoku byla podle něj v "pokročilém stadiu" a zločinu se podařilo předejít.

Cazeneuve rovněž uvedl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že tento případ nějak souvisí s listopadovými atentáty v Paříži nebo s útoky islamistů v Bruselu začátkem týdne.

Podle AFP byl Reda Kriket spolu s dalšími 28 osobami, včetně Abaaouda, loni 29. července odsouzen v nepřítomnosti k desetiletému vězení. Šlo o proces s velkou skupinou džihádistů vedenou 41letým Khalidem Zerkanim žijícím v Bruselu a týkal se rekrutování lidí pro válku v Sýrii.

Reklama

Související články

Strůjce teroru v Paříži je po smrti

Strůjce teroristických útoků v Paříži Abdelhamíd Abaaoud je po smrti. Byl zabit při razii na severním předměstí Saint-Denis. Listu The Washington Post to řekli...

Výběr článků

Načítám