Hlavní obsah

Muslimská komunita se neintegruje. Je naivní to po ní vůbec chtít, řekl exšéf britské rady pro rovnost

Londýn

Bývalý předseda britské Rady pro rovnost a lidská práva Trevor Phillips prohlásil, že muslimská komunita ve Spojeném království je odlišná od všech ostatních a že země by měla přijmout fakt, že se nikdy neintegruje. Očekávat od muslimů, že se změní, je výrazem hrubé neúcty k nim, prohlásil na pondělním setkání think-tanku Policy Exchange ve Westminsteru. Informoval o tom server The Times.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel a bývalý britský politik Trevor Phillips v pořadu britské televize Channel Four týkajícím se rasismu

Článek

„Neustálé předstírání, že se nějaká skupina nakonec změní a bude stejná jako my, je zřejmě tou nejhrubší formou neúcty,” prohlásil Phillips. „Protože tím vlastně říkáte, že jejich jiné způsoby, z nichž některé se nám nemusejí líbit, jsou způsobeny tím, že ještě neuzřeli světlo. Ale oni prostě jen vnímají svět jinak než my,” dodal.

Podle Phillipse lidé pocházející z určitých britských komunit nezmění své postoje „jen proto, že jim bez ustání říkáme, že mají být jako my”.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Muslimové: Jsme dost civilizovaní

Britská Muslimská rada trvá na tom, že muslimská víra je slučitelná s životem v zemi, řekl The Times její mluvčí v reakci na Phillipsova slova. Zároveň ale označil volání po tom, aby se muslimové nějak měnili, za diskriminační.

„Tím se vlastně říká, že muslimové nejsou rovnocenní, že nejsou dostatečně civilizovaní, aby mohli být součástí britské společnosti, což ale zcela jistě jsou,” uvedl mluvčí.

Britský premiér David Cameron podle serveru Daily Mail řekl, že právě selhání při integraci umožnilo extremistům šířit své ideje a naverbovat zhruba sedm stovek muslimů do Sýrie k Islámskému státu. Podle protiteroristického oddělení policie se asi polovina z nich vrátila a mohla by představovat riziko.

Muslimové jsou součástí britské společnosti už 300 let, přicházet začali jako námořníci najatí Východoindickou společností. V současnosti jich je v 64miliónové zemi zhruba 2,7 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám