Hlavní obsah

Muslimové k Německu patří, otočil Seehofer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Muslimové k Německu patří, uznal německý ministr vnitra Horst Seehofer a částečně tak vzal zpět své březnové prohlášení, že Německo stojí na křesťanství a islám se s jeho tradicemi neslučuje. Seehofer to uvedl ve středu v Berlíně na začátku jednání zástupců německé vlády s představiteli místních muslimů.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německý ministr vnitra Horst Seehofer si potřásá rukou s účastnicí konference k islámu.

Článek

"Muslimové patří k Německu. Mají samozřejmě stejná práva a stejné povinnosti jako všichni občané této země, o tom nemůže být pochyb," uvedl Seehofer na začátek čtvrté konference o islámu.

V březnu přitom spolkový ministr vnitra hovořil poněkud jinak. „Islám k Německu nepatří. Německo je formováno křesťanstvím. K tomu patří volné neděle, církevní svátky a rituály jako Velikonoce, letnice a Vánoce," řekl Seehofer krátce po svém nástupu do úřadu. [celá zpráva]

Ve středu už ale devětašedesátiletý politik hovořil výrazně vstřícněji. Vyjádřil třeba přesvědčení, že je nutné se na muslimy v Německu dívat diferencovaněji, než je běžné.

"Příliš rychle bývají integrační problémy nebo konflikty v soužití s novými přistěhovalci přičítány islámu jako celku. Také těžké zločiny, kterých se dopustili jednotliví přistěhovalci, se zčásti tematizují velmi nediferencovaně," poznamenal s tím, že je potřeba rozlišovat mezi činem jednotlivce a drtivou většinou muslimů v zemi.

Muslimů je v Německu skoro 5 milionů

V Německu žije asi 4,7 milionu muslimů z celkového počtu 82,5 milionu obyvatel. Většinou to jsou přistěhovalci z Turecka a jejich potomci. Několik set tisíc muslimů ale přišlo do Německa v rámci současné migrační vlny z Blízkého východu a severní Afriky.

Seehofer ve středu řekl také to, že je přesvědčen o tom, že by němečtí muslimové měli do svých rukou vzít financování náboženských institucí v Německu i vzdělávání imámů, aby na ně neměly tak velký vliv zahraniční instituce.

Reklama

Výběr článků

Načítám