Hlavní obsah

Mráz zabil v Polsku dvacet lidí, v Německu je minus třicet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazy s teplotami pod dvacet stupňů Celsia sevřely střed Evropy, v Německu dokonce místy naměřili třicet pod nulou. V Polsku jen o víkendu v důsledku mrazů zemřelo 20 lidí, v Rakousku v noci na neděli nedošli domů z nočních radovánek dva muži.

Článek

Policejní ředitelství ve Varšavě informovalo, ze mezi umrzlými jsou hlavně bezdomovci, staré a nemocné osoby a opilí lidé. Přes noc bylo v celém Polsku maximálně 15 stupňů pod nulou, místy dokonce rtuť teploměru klesla pod minus 20 nebo ještě méně. Od počátku prosince v této zemi umrzlo už 47 lidí.

Mráz zabíjel i v Rakousku. Na jihovýchodě země nepřežili mrazivou cestu z diskotéky a z restaurace devatenáctiletý mladík a třiačtyřicetiletý muž. V Rakousku bylo nejchladněji v alpském východním Tyrolsku, kde bylo v obci St. Jakob naměřeno minus 24,3 stupně Celsia.

V ČR zemřelo na následky mrazu už šest osob. [celá zpráva]

Letecká doprava má potíže 

Ještě chladněji je v Německu, na jihozápadě země v Albstadtu-Degerfeldu, naměřili minus 30,3 stupně a v nedalekém Sonnenbühlu pak hodnotu minus 29,8. Třetí největší letiště v Německu, v porýnském Düsseldorfu, bylo v neděli v 9:15 uzavřeno kvůli sněhové bouři, viditelnost byla totiž nulová.

Letecká doprava je omezena i v Belgii a Nizozemsku

Husté sněžení opět komplikovalo dopravu v Belgii. Na bruselském letišti měla řada letů zpoždění nebo byla zrušena. Na letišti v Amsterdamu mají lety v průměru zpoždění 45 minut. V severních provinciích země nejezdí žádné vlaky ani autobusy.

Balkán přikryl sníh

Tvrdě dolehla zima i na Balkán, mnoho desítek aut uvázlo na srbských silnicích, 50 jich zůstalo stát na dálnici. Přerušena je i železniční doprava v Chorvatsku mezi Záhřebem a Splitem. V Bulharsku je bez elektřiny 130 měst a obcí. V Rumunsku místy napadlo až 2,5 metru sněhu.

Východ USA pod sněhem

Mráz trápí také USA, v oblasti Washingtonu a Baltimore napadlo až 60 centimetrů sněhu. Východní pobřeží USA zasáhly nejhorší sněhové bouře od roku 2003, které výrazně ochromily silniční, ale i leteckou a železniční dopravu. Zima si zatím vyžádala jednu oběť, ženu, která zemřela při nehodě ve Virginii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám