Hlavní obsah

Moskvu naštval norský seriál o ruské okupaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norský televizní seriál o fiktivním ruském převzetí bohatých zásob ropy a plynu rozčílil Moskvu, která tvrdí, že už má dost vykreslování Ruska jako agresora. V sobotu to uvedla agentura AFP.

Trailer k norskému televiznímu seriálu OkkupertVideo: TV2

 
Článek

Desetidílný politický thriller s názvem „Okkupert“ (Okupovaní), který bude v norské televizi uveden příští měsíc, popudil ruské diplomaty v době stávajícího napětí mezi Ruskem a Západem kvůli ukrajinskému konfliktu.

„Je rozhodně politováníhodné, že v roce sedmdesátého výročí vítězství v druhé světové válce se autoři seriálu - kteří jako by zapomněli na hrdinské přispění sovětské armády k osvobození severního Norska od nacistických okupantů - rozhodli v duchu nejhorších tradic studené války děsit norské publikum neexistující hrozbou z Východu,“ uvedl v emailu agentuře AFP ruský ambasador v Oslu Vjačeslav Pavlovskij.

Seriál, natočený podle scénáře populárního spisovatele Jo Nesba, znázorňuje Norsko, které „v blízké budoucnosti“ vrhne planetu do mezinárodní krize, když zastaví těžbu plynu a ropy.

Je to fikce, hájí se tvůrci

Seriál je nejdražším v historii norské televize s rozpočtem 90 miliónů norských korun (více než čtvrt miliardy korun českých)

„Komentují seriál, který ještě neviděli,“ obvinil režisér Erik Skjoldbjaerg Rusy z toho, že „jsou proti z principu“. „Trochu jsme si pohráli s geopolitickou realitou a vytvořili fiktivní Norsko, fiktivní Rusko a fiktivní mezinárodní kontext,“ dodal Skjoldbjaerg a zdůraznil, okupace znázorněná v seriálu je „hedvábná“, bez jakékoliv vojenské invaze.

Rusové si to ale vymluvit nenechají.

„Přesto, že autoři stále zdůrazňují, že se jedná o fikci, země, které se ve filmu objevují, jsou ovšem skutečné a Rusku je bohužel přisouzena role agresora,“ uvedl Pavlovskij, který ale dodal, že nedojde k žádné „hysterii z ruské strany“.

Seriál, který bude mít premiéru čtvrtého října v norské televizi TV2, přichází v poněkud citlivé době. Spojené státy a Evropa obvinily Rusko z vojenské intervence v konfliktu na Ukrajině, díky kterému jsou vztahy bývalých protivníků ze studené války nejhorší od pádu Sovětského svazu.

Seriál nekomentuje ukrajinskou krizi

„Myšlenka i výroba seriálu začala dávno před tím, než se vyhrotila politická situace na Ukajině,“ tvrdí Skjoldbjaerg a dodal, že seriál není v žádném případě komentářem této situace.

Christopher Haug, vedoucí dramatické tvorby TV2 prohlásil: „Za prvé a především, je seriál o Norsku a Norech, o tom, co se děje v okupované zemi, kde život plyne na první pohled normálně, ale několik lidí je připraveno se obětovat v boji za svobodu.“

Televize uvedla, že se s představiteli ruské ambasády sešla ze začátku přípravy seriálu, ale že to vypadá, že tyto rozhovory Moskvu příliš neuklidnily.

Norsko a Rusko mají mezi sebou obecně dobré sousedské vztahy, i když se poněkud zhoršily kvůli ukrajinské krizi.

I přesto, že Norsko není členem Evropské unie, přijalo stejné ekonomické sankce vůči Rusku, které postup oplatilo stejnou mincí.

Reklama

Výběr článků

Načítám