Hlavní obsah

Zamezte provokacím! Moskva si stěžuje na „zhanobení” pomníku Koněva

– Moskva • Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí si v pátek předvolalo chargé d'affaires českého velvyslanectví v Moskvě a vyjádřilo důrazný protest proti „zhanobení“ pomníku maršála Koněva v Praze, napsala agentura TASS.

Počmáraný pomník maršála KoněvaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Ruská diplomacie v demarši vyzvala Prahu, aby „učinila konec podobným provokacím a aby incident vyšetřila a vandaly potrestala“. Zároveň ministerstvo vyzvalo, aby byl památník uveden do „patřičného stavu“ a v budoucnu byla zajištěna jeho bezpečnost.

Koněvovu sochu neznámý vandal v noci na čtvrtek polil červenou barvou a podstavec pomaloval několika nápisy: „Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme.” Na podstavci se objevila rudá barva a také letopočty 45, 56, 61 a 68.

Ruské velvyslanectví v Praze to označilo za barbarský čin a urážku památky vojáků Rudé armády, kteří padli při osvobozování Československa.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) ve čtvrtek řekl, že pomalování sochy je sice vandalstvím, ale pro lidi, kterým socha vadí, má pochopení a nenechá ji očistit. Chce ale s ruskou stranou znovu jednat o jejím přesunutí na zahradu ruské ambasády. Ta to odmítá a trvá na vyčištění pomníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám