Hlavní obsah

Někdo počmáral sochu Koněva v Praze. Ne krvavému maršálovi! vzkázal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vandalové v noci na čtvrtek počmárali sochu sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6. Někdo ji polil barvou a popsal nápisy. Policie případ vyšetřuje a pátrá po pachateli.

Počmáraný pomník maršála KoněvaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Policie přijala oznámení o posprejování kolem deváté hodiny ráno. „Policisté se případem zabývají, zatím nemáme vyčíslenou škodu. Na soše se objevilo několik nápisů i letopočty. Po pachateli pátráme,” řekl Novinkám mluvčí policie Jan Daněk.

Podle zjištění reportéra Novinek na sochu někdo napsal: „Ne krvavému maršálovi! Nezapomeneme.” Na podstavci se objevila rudá barva a také letopočty 45, 56, 61 a 68. Městská část nechá nápisy během několika dnů odstranit.

Kolem Koněvovy sochy panuje kontroverze, v minulosti se objevila iniciativa žádající její odstranění. Pomník se dlouhodobě stává terčem vandalů, například loni v květnu jej někdo polil růžovou barvou.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Počmáraná socha maršála Koněva.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na soše se objevily také letopočty.

Při loňském, 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa odhalila radnice Prahy 6 u sochy tabulku s doprovodným textem. Ten popisuje roli maršála Koněva v roce 1945, kdy osvobozoval Československo od nacistů, v roce 1956, kdy řídil potlačení maďarského povstání, i v roce 1961, kdy se jako velitel skupiny sovětských vojsk podílel na řešení berlínské krize výstavbou berlínské zdi.

„V roce 1968 osobně zaštítil zpravodajský průzkum před vpádem vojsk Varšavské smlouvy do Československa,” stojí také na desce. Proti vysvětlující tabulce protestovali čeští komunisté, nelíbí se ani ruskému velvyslanectví.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Sochu maršála Koněva neznámý polil růžovou barvou (8. květen 2018)

Reklama

Výběr článků

Načítám