Hlavní obsah

Moskva je superproblém, varoval litevský ministr před ruskou provokací

– Vilnius

Litva v pátek varovala, že ruský prezident Vladimir Putin může přijít s provokací proti NATO v týdnech, kdy ještě nebude Donald Trump v křesle prezidenta a bude probíhat proces předání moci. Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius řekl BBC, že se „velmi obává“ o osud Pobaltí i syrského Aleppa. Podle něj je Rusko „superproblém”.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Ruská armáda přepravuje samohybnou houfnici na silnici u hranic s Ukrajinou.

Článek

„Nová (americká) vláda nenastoupí do druhé půlky ledna. Velmi se obávám tohoto období nejen kvůli regionu, ale také doufám, že do té doby nebude Aleppo vymazáno z povrchu zemského,“ řekl ministr.

Linkevičius navíc dodal: „Rusko není supervelmoc, ale superproblém.“

Litva nedávno varovala, že Moskva posílila a přezbrojila své síly na základně v Kaliningradu.

BBC poznamenává, že právě v Pobaltí se dívají s obavami na komplikovaný proces předání moci Trumpovi. Litva je přesvědčena, že její obavy jsou kvůli geografické poloze a historickým zkušenostem oprávněné. Nějakou dobu byla součástí SSSR i Ruska.

Linkevičius dodal, že se domnívá, že jeho pohled na Rusko je správný: „Země, které nejlépe rozumějí Rusku, jsou vždy ty, které jsou mu nejblíže.“

Nepříjemné vzpomínky

A zkušenosti Litevců nejsou dobré: „Pamatuji si z dětství zvuk tanků, které se valily ulicemi Vilniusu, takže i moje generace – je mi 34 let – si pamatuje, že tu byli Rusové v sovětské armádě,“ svěřil se opoziční politik Gabrielius Landsbergis.

Naráží na dění z roku 1991, kdy sovětská armáda zasáhla proti pokojným protestům lidí požadujících nezávislost země na SSSR.

Litva se ale také strachuje, že by si Trump mohl notovat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a že Spojené státy touží mít v Rusku partnera, a proto by změnily přístup k východní Evropě. Trump naznačil před volbami, že by mohl přestat chránit pobaltské země.

Rusko ale tvrdí, že žádné touhy expandovat nemá a že své jednotky posiluje, protože se NATO přibližuje k jeho hranicím.

Anketa

Vidíte ve sbližování Donalda Trumpa s Ruskem hrozbu pro východní Evropu?
Ano
25 %
Ne
75 %
Celkem hlasovalo 6542 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám