Hlavní obsah

Moskva: Jsme připraveni vyvést vztahy s Českem ze slepé uličky. Praha je na tahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová ve čtvrtek prohlásila, že je Moskva připravena „vyvést vztahy s Českem ze slepé uličky“. Záviset to ale podle ní bude na Praze. Zacharovová reagovala na prohlášení českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) o „záměru hledat cesty k rozmrazení dialogu“ s Ruskem.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová

Článek

„Souhlasíme s tím, že vztahy se musejí dostat ze slepé uličky, to je stoprocentní, a v zásadě jsme na to připraveni. Avšak pokud jde o přípravu pozitivní agendy, uvidíme, jak se bude vyjádření nového šéfa českého ministerstva zahraničí realizovat českou stranou. Na tahu je Praha,“ uvedla podle agentury Zacharovová.

Praha nebude reagovat na tisková prohlášení

Mluvčí české diplomacie Lenka Do na dotaz Novinek uvedla, že momentálně žádná jednání s ruskou stranou ohledně zlepšení pošramocených vztahů neprobíhají.

„Žádná jednání na toto téma neprobíhají. Vzájemné vztahy nebudeme řešit prostřednictvím tiskových prohlášení,” sdělila Do Novinkám.

Lipavský se minulý měsíc při návštěvě Bratislavy vyjádřil, že samotné vztahy mezi Českem a Ruskem jsou na velmi nízké úrovni.

Lipavský v Bratislavě: Je dobré se nejdříve sejít s přáteli

Zahraniční

„Já se budu zabývat tím, jakým způsobem je můžeme restartovat, povýšit. Je to situace velmi nekomfortní, kdy spolu představitelé exekutivy nehovoří,“ řekl Lipavský.

Diplomatické vztahy Česka s Ruskem jsou v posledních měsících velmi chladné, poškodila je zejména takzvaná kauza Vrbětice, tedy odhalení českých zpravodajských služeb, že výbuch muničního skladu v České republice zosnovali ruští agenti.

Praha v reakci na to vyhostila většinu ruských diplomatů, Moskva odpověděla recipročně.

Lidé z okolí Vrbětic dostanou odškodné

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám