Hlavní obsah

Moskva chce Savčenkovou vyměnit za obchodníka se zbraněmi Buta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ukrajinská pilotka Nadija Savčenková, která byla odsouzena na 22 let za podíl na vraždě dvou ruských novinářů, by mohla být vyměněna, uvedla ruská agentura Interafax s odvoláním na soudní zdroje. Podle nich by Rusko požadovalo třeba obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Výměně za něj by se nebránil ani obhájce Savčenkové, ale Kreml zatím nic takového nepotvrdil.

Foto: Reuters

Nadija Savčenková za sklem u ruského soudu

Článek

„Nyní probíhají konzultace o osvobození Savčenkové včetně těch přes tajné kanály. Ruská strana předložila seznam svých občanů, za které by byla ochotna propustit ukrajinskou vojákyni,“ citoval Interfax svůj zdroj. Na seznamu jsou i jména obchodníka se zbraněmi Viktora Buta a pašeráka drog Konstantina Jarošenka.

„Výměna jednoho člověka za několik lidí se odehrála v minulosti už několikrát. V případě Savčenkové jde o zvlášť těžký zločin – vraždu dvou ruských občanů. Ti, za které by měla být vyměněna, nikoho nezabili,” dodal zdroj.

Obhajoba Savčenkové, které byla odsouzena minulý týden, by výměnu uvítala. „Mně jako advokátovi je úplně jedno, za koho ji vymění, za Buta, za Jarošenka,“ řekl jeden z obhájců Savčenkové Mark Fejgin. „To pro mě nehraje žádnou roli. Osvobodit Savčenkovou právními cestami je zcela a naprosto nemožné,“ dodal.

Fejgin ale upozornil na možné problémy této výměny. „Nevím, za na to přistoupí USA, protože Savčenková není jejich občankou, pokud na to však přistoupí z humanitárních důvodů, mohlo by to být východisko.“

Kreml o výměně nerozhodl 

Advokát Savčenkové nevyloučil, že by se o takovéto výměně hovořilo při moskevských jednáních amerického ministra zahraničí Johna Kerryho.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ale ještě v neděli uvedl, že o možné výměně Savčenkové dosud nepadlo rozhodnutí: „Dosud mohu pouze konstatovat, že se nic neodehrálo, v tuto chvíli se jeví Savčenková de-iure i de-facto odsouzená.“

Odsouzení But a Jarošenko

Viktor But byl zadržen 6. března 2008 v Bangkoku a v roce 2011 vydán do USA, kde byl o rok později odsouzen na 25 let na pokus prodat velké množství zbraní kolumbijským povstalcům z hnutí FARC. But se stal inspirací pro americký film z roku 2005 Obchodník se smrtí, kde dodavatele zbraní všeho druhu ztvárnil Nicolas Cage.

Bývalý pilot Jarošenko si od roku 2011 v americkém vězení odpykává trest 20 let za pašování pěti tun kokainu. Moskva proti jejich odsouzení opakovaně protestuje s tím, že byli do USA uneseni. Jarošenko byl zadržen v Libérii.

Savčenková byla odsouzena za podíl na vraždě dvou ruských novinářů v bojové zóně na východě Ukrajiny. Pilotka vrtulníku, které v té době působila v dobrovolnickém praporu, jakékoli provinění popírá a tvrdí, že do Ruska byla unesena. [celá zpráva]

Osvobození Savčenkové důrazně žádá Kyjev, Evropská unie i Spojené státy. Podle ruských médií může o jejím propuštění či o případné výměně rozhodnout jen ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám