Hlavní obsah

Množte se jako králíci, nabádá polské ministerstvo k vyšší porodnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polské ministerstvo zdravotnictví doporučuje ve videu mladým párům, aby si vzali příklad z králíků a množili se stejně jako oni. Polsko trápí nízká porodnost, na ženu tam připadá jen 1,321 potomka, což je druhé nejnižší číslo v Evropské unii po Portugalsku. V České republice je to 1,63.

Spot polského ministerstva zdravotnictví

 
Článek

V kýčovitě pojatém videu radí králík mladému páru, jak dosáhnout velké rodiny: „My, králicí, víme, jak se postarat o početné potomstvo.“

A králík vysvětluje, co pro to udělat: „Za prvé hojně cvičíme, za druhé jíme zdravě, za třetí se nestresujeme, když nemusíme, a za čtvrté nepijeme (alkohol).“

Autoři videa přitom trochu pominuli fakt, že ramlice obvykle vrhne šest až dvanáct mláďat, že v kotci moc šancí na pohyb nemá a v přírodě rozhodně nedostatkem stresu netrpí, právě naopak. Má mnoho nepřátel, a proto také musí mít hodně mláďat.

Aby to nebylo vulgární

Polské ministerstvo zdravotnictví agentuře řeklo AP, že se snaží přimět Poláky ve věku od 18 do 45 let k osvojení zdravého životního stylu, který by posílil jejich schopnost plodit potomky. Ministerstvo si tento způsob informování párů pomocí klipu na internetu zvolilo proto, aby sdělení „nebylo vulgární a nikoho neurazilo”.

V Polsku, kde se asi 90 procent z 38 miliónů obyvatel hlásí k římskokatolické církvi, byla v roce 2015 evidována plodnost 1,32 dítěte na jednu ženu. To je po Portugalsku druhá nejnižší hodnota v EU, přičemž Španělsko a Řecko jsou jen nepatrně lepší.

V Česku loni plodnost stoupla na hodnotu 1,63, což je maximum od roku 1994, pro dlouhodobé zachování populace je však potřeba 2,1 dítěte na ženu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám