Hlavní obsah

Mladí Britové nepoznají Churchilla

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Stále více mladých Britů nepozná Winstona Churchilla a za 80 let ho lidé ve Spojeném království nepoznají vůbec. Vyplývá to z průzkumu organizace Royal Mint, o němž ve čtvrtek informoval deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Winston Churchill

Článek

Průzkum se uskutečnil v době 70. výročí Churchillova nástupu do premiérské funkce. Národní ikonu, která Británii vedla ve vítězném boji proti nacistickému Německu, nepoznal každý pátý dospělý a poměr rostl s ubývajícím věkem. Ve věkové skupině 25 až 34 let Churchilla nepoznalo 32 procent dotázaných a ve skupině 16 až 24 let dokonce 44 procent.

Autoři výzkumu uvedli, že s takovou za 80 let Churchilla nepozná téměř nikdo.

Dotázaným byly kromě Churchillovy podobizny předloženy i portréty dalších státníků včetně Margaret Thatcherové a Tonyho Blaira. Oba poznala drtivá většina lidí - Thatcherovou s 98 procenty dokonce o jedno procento více než Blaira. I u nich platí, že čím mladší respondenti, tím menší povědomí. Ve skupině 16 až 24 let nepoznalo Blaira 27 procent z nich, zatímco Thatcherovou 16 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám